Hoe omgaan met een angstige hond?

Bij sommige honden is angst een karaktertrek. Alledaagse situaties kunnen hen zoveel angst aanjagen, dat ze beven, in elkaar duiken, tegenstribbelen aan de leiband of zelfs bijten. Gelukkig bestaat er een methode om zulke honden zelfverzekerder te maken en hen van hun angsten af te helpen.

Het nut van angst

Angst kan een heel nuttige emotie zijn voor je hond. Angstgevoelens waarschuwen hem dat iets potentieel pijnlijk, bedreigend of gevaarlijk is, zodat hij zich tijdig terugtrekt. Indien hij benaderd wordt door een wezen – mens of dier – dat hij als bedreigend ervaart, kunnen zijn angstgevoelens hem aanzetten tot zelfverdediging.

Aangeleerd of aangeboren?

Angst kan aangeleerd gedrag zijn, maar kan ook een deel zijn van de persoonlijkheid van je hond. Sommige honden zijn van nature ongerust en schrikachtig en reageren angstig op de meest alledaagse situaties.

Anderzijds kan angst ook aangeleerd zijn. Wanneer het vorige bezoek aan de dierenarts redelijk onaangenaam was, zal je hond niet erg enthousiast zijn om er opnieuw heen te gaan. Ook honden die van nature kalm zijn, kunnen door een schokkende of erg onaangename gebeurtenis angstgevoelens krijgen. Belangrijke oorzaken van aangeleerde angst zijn opsluiting in een te kleine kooi, fysieke mishandeling en extreem lawaai.

Behandeling

Bij de behandeling van angst zijn er een aantal remedies die steeds toepasbaar zijn, ongeacht de oorzaak van de angst.

Ten eerste kan het nuttig zijn om je hond gedurende een korte of langere periode angstbestrijdende medicijnen toe te dienen. Angst veroorzaakt immer stress, en stress verhindert gedragsaanpassing.

Ten tweede kan je de desensibilisatiemethode toepassen. Deze methode is vooral efficiënt als je de oorzaak van de angstgevoelens kent. Desensibilisatie houdt in dat je je hond voortdurend beloont voor zijn kalme gedrag, terwijl je hem toenemend blootstelt aan de oorzaak van zijn angst. Indien je hond bijvoorbeeld bang is van skateboarders, moet je thuis eerst eenvoudige bevelen als “zit” en “blijf” oefenen en hem daarbij belonen met kleine beetjes voedsel.

Neem hem vervolgens mee naar het park en herhaal de oefening daar. Ga daarbij steeds een beetje dichter naar de skateboarders toe, terwijl je de oefening blijft herhalen. Geef niet toe aan zijn ongerustheid en blijf kalm gedrag belonen. Het is belangrijk dat je deze methode langzaam en geleidelijk toepast en je hond niet te veel angst aanjaagt. Als dat toch gebeurt, moet je opnieuw beginnen van vooraf aan. Indien je deze methode correct toepast, zal je hond na verloop van tijd ook in de nabijheid van skaters zijn angst onder controle hebben.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 11:59 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.