Wat als je hond binnen plast?

Dat je hond tijdens wandelingen regelmatig tegen een boom of paal plast, ben je als baasje wel gewend. Dat is immers typisch hondengedrag. Maar wat als hij ook binnenshuis onverstoorbaar zijn poot opheft en het meubilair beplast? Is hij dan niet goed afgericht?

Geen kwestie van africhting

Over een ding hoef je je alvast geen zorgen te maken: als je hond het meubilair beplast, betekent dat niet dat hij slecht afgericht is. Je hond weet best dat hij binnen niet mag urineren. En technisch gezien doet hij dat ook niet.
Wanneer je hond op de zetel plast, ziet hij dit zelf niet als urineren. Hij bakent gewoon zijn territorium af. Dit gedrag is eigen aan honden: ze communiceren met elkaar door geurmarkeringen achter te laten.

Vooral seksueel actieve mannelijke honden vertonen de neiging om voortdurend hun territorium af te bakenen. Maar ook wijfjes en gesteriliseerde mannetjes kunnen zich die gewoonte aanmeten, vooral wanneer ze loops zijn.

Wanneer wordt het een probleem?

Dergelijk gedrag wordt pas een probleem wanneer je hond ook binnen zijn poot opheft bij elk verticaal object. Aangezien het geen kwestie van africhting is, heeft het geen zin om je hond te bestraffen. Je kan het probleem enkel aanpakken met behulp van een preventieprogramma, omgevingsaanpassing en gedragsconditionering.

Een hond die zijn territorium afbakent, is dominant en eist een stuk van zijn omgeving voor zichzelf op. In dat geval moet je hem laten voelen dat jij nog steeds de baas bent en dat zijn omgeving volledig jouw territorium is.

Hoe pak je dit probleem aan?

Eerst en vooral: als je hond nog niet gesteriliseerd is, laat hem dan castreren. Onderzoek heeft uitgewezen dat sterilisatie in de meeste gevallen het probleem oplost.

Daarnaast is het ook raadzaam om de bewegingen van je hond onder controle te houden. Hou hem zoveel mogelijk aan de leiband, zowel thuis als in andermans huis, in winkels, in dierenklinieken en elders.

Verder is het ook belangrijk dat je hond thuis zijn plaats kent in de gezinshiërarchie en dat hij jou als baas erkent. Leer hem om te gaan zitten of liggen wanneer hij iets van je wil, bijvoorbeeld aaien, voedsel, speelgoed of een wandeling. Zo leert hij dat hij je moet gehoorzamen in alle omstandigheden.

Indien je meer dan één hond hebt, moet je de onderlinge hondenrelaties in evenwicht houden. Indien de hond die zijn territorium afbakent ook degene is die tussenkomt als de andere meer aandacht krijgt, doe hem dan zitten en zijn beurt afwachten.

Als dat allemaal niet helpt en je hond nog steeds binnen urineert, zoek dan een dierenarts op. In overleg met de arts kan je beslissen om je hond tijdelijk medicatie toe te dienen, zodat hij minder onrustig wordt.

Dit bericht is gepost op 6 mei 2008 om 11:46 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Zorgen voor een oud huisdier
Hoe omgaan met een angstige hond?