Zorgen voor een oud huisdier

Dankzij de vooruitgang van de dierengeneeskunde worden dieren nu ouder dan ooit. Een hogere leeftijd brengt echter ook een verhoogd risico op ziektes met zich mee. In dit artikel lees je hoe je optimaal voor je ouder wordende huisdier kunt zorgen.

Wanneer is je huisdier oud?

Kleine hondenrassen leven doorgaans langer dan grote hondenrassen, en katten leven langer dan honden. Natuurlijk veroudert het ene dier ook sneller dan het andere. Sommige kleine honden zijn pas oud op tien- tot dertienjarige leeftijd, terwijl zeer grote honden op vijfjarige leeftijd als oud beschouwd worden. Wil je weten in welk levensstadium je huisdier zich bevindt, raadpleeg dan een dierenarts.

Hoe vaak moet je je huisdier laten onderzoeken?

Wanneer je huisdier oud wordt, moeten eventuele ziektes of kwalen tijdig opgespoord en behandeld worden. Breng daarom 2 keer per jaar een bezoekje aan de dierenarts voor een volledige controle en laboratoriumonderzoek.

Wat houdt een gezondheidscontrole in?

Tijdens het onderzoek zal de dierenarts je heel wat vragen stellen over eventuele veranderingen in het gedrag en eetpatroon van je huisdier. De dierenarts zal ook alle lichaamsfuncties testen, controleren op parasieten en enkele bloed- en urinestalen nemen voor laboratoriumanalyse.

Voor katten wordt ook een extra hyperthyroidismetest aanbevolen. Hyperthyroidisme is een vaak voorkomende ziekte bij oude katten.

Afhankelijk van de individuele ziektegeschiedenis van je huisdier kan de dierenarts nog enkele bijkomende tests uitvoeren. Bijkomende tests zijn vooral nodig wanneer je huisdier tekenen van ziekte vertoont of wanneer het geopereerd moet worden.

Welk effect heeft ouder worden op de zintuigen?

Naarmate je veroudert, worden je zintuigen minder gevoelig. Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren. Doordat je huisdier gaandeweg minder ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, zal het trager reageren op prikkels van buitenaf. Het achteruitgaan van de zintuigen is echter een langzaam en geleidelijk proces, dat je kan vertragen door je huisdier actief te houden. Door je huisdier regelmatig te laten trainen of spelen, houd je zijn zintuigen scherp.

Wat zijn de fysieke effecten van ouder worden?

Tekens van fysieke veroudering vallen meer op dan tekens van zintuiglijke veroudering. Een oud lichaam heeft vaker last van infecties en geneest minder snel. Wanneer je een opvallende verandering in het gedrag of de conditie van je huisdier vaststelt, kan je dus maar beter snel een dierenarts opzoeken.

Een vaak voorkomend en vervelend probleem bij oudere huisdieren is dat ze hun uitscheiding niet meer onder controle hebben. Veel oude honden en katten krijgen nierproblemen, zodat ze hun plas niet kunnen ophouden en op de vloer of in hun mand urineren.

Overmatig urineren en incontinentie kunnen wijzen op diabetes of nierstilstand. Beide problemen kunnen nog behandeld worden indien je er tijdig bij bent.

Voeding

Oude huisdieren hebben baat bij een aangepaste voeding. Aangezien ze meestal minder bewegen en meer eten dan jonge dieren, hebben ze vaker last van overgewicht, wat een verhoogd risico op hartziekten met zich meebrengt.
Met behulp van een aangepast dieet kan je het gewicht van je huisdier onder controle houden en zijn consumptie van ongezonde voedingsstoffen beperken.

Lichaamsbeweging

Ook oude dieren hebben nood aan voldoende lichaamsbeweging. Een huisdier dat altijd opgesloten zit of neerligt, veroudert sneller dan een actief dier. Natuurlijk moet de lichaamsbeweging wel aangepast zijn aan de fysieke toestand van je huisdier. Voor een verzwakte hond of een kat met artritis liggen de eisen minder hoog dan voor een gezond dier.
Hou je huisdier in ieder geval zo actief mogelijk – zowel fysiek als mentaal.

Dit bericht is gepost op 6 May 2008 om 11:32 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.