Kan ik mijn hond of kat besmetten als ik verkouden ben?

Het is een vraag die veel eigenaren van dieren bezighoudt: kan ik mijn dier besmetten met een ziekte of andersom? Moet ik extra voorzichtig zijn als ik een verkoudheid heb? Kan ik maar beter extra voorzorgsmaatregelen nemen als mijn huisdier verkouden is?

Een kat of hond kan niet besmet geraken met het virus dat wij dragen als we verkouden zijn. Het is anderzijds wel zo dat huisdieren zelf verkouden kunnen zijn. Verkoudheden worden onder dieren wel aan elkaar doorgegeven. Verkoudheden bij katten en honden worden door andere virussen veroorzaakt dan verkoudheden bij de mens. Ook kan je huisdier geen griep krijgen als jij grieperig bent.

Het is belangrijk om op tijd met je hond of kat naar de dierenarts te gaan als het dier ziek is, zo zal de ziekte sneller te genezen zijn. Wacht je daarentegen te lang, dan kan het dat de kat of hond meer of sterkere medicatie moet krijgen om weer beter te worden.

Met welke ziekten kan ik mijn huisdier besmetten (of andersom)?

Hondsdolheid is een voorbeeld van een ziekte waarmee honden hun baasjes en andere dieren mee kunnen besmetten. Hondsdolheid is erg gevaarlijk: ga zo snel mogelijk na een hondenbeet naar de dierenarts. Hondsdolheid is geen ziekte die alleen honden treft. Het virus is besmettelijk voor alle warmbloedige dieren.

Een andere ziekte waar veel misverstanden over bestaan, is AIDS (hiv). Mensen krijgen geen AIDS van dieren of omgekeerd. Er bestaat wel kattenaids, maar dat is onschadelijk voor de mens. Laat je kat niet in de kou staan en ga naar de dierenarts. Vaak is de ziekte draaglijker te maken met medicijnen. Let er wel op dat je de kat binnenhoudt, ook al krijgt de kat medicijnen, hij kan andere katten nog altijd besmetten.

Nog een ziekte die vaak verkeerd begrepen wordt, is de kattenziekte. De naam kattenziekte is erg bedrieglijk omdat deze ziekte ook honden en andere huisdieren kan treffen.

Conclusie

Normaal gezien kunnen huisdieren en baasjes elkaar niet besmetten met ziektes, met uitzondering van een paar ziekten. Zoals zo vaak is het verstandig om bij ziekte zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen.

Dit bericht is gepost op 7 mei 2008 om 08:13 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Huisdieren algemeen, Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe omgaan met een angstige hond?
Hoe omgaan met een agressieve kat?