Hoe omgaan met een agressieve kat?

Een vaak gehoorde klacht van kattenbaasjes is dat ze hun kat te agressief vinden. Vaak weten mensen niet dat een kitten ontzettend veel energie nodig heeft en het overschot aan energie verbruikt door te spelen. Maar wat doe je als de kat echt agressief is en blijft?

Is mijn kat gewoon speels?

Een speelse kat herken je, het woord zegt het eigenlijk al, aan het spelen van de kat. Denk niet direct dat je kitten nu agressief gedrag vertoont, katten heb deze fase nodig om de wereld om zich heen te verkennen. Vaak spelen ze met een speeltje, andere dieren of het baasje zelf.

Help! Mijn kat vernielt mijn huis!

Wat doe je als je lieve huisdier het gemunt heeft op die gloednieuwe bank of op je collectie parfumflesjes? Krabben aan de zetel, de nagels scherpen aan de deurpost, een hoop verloren voorwerpen terugvinden onder de zetel of de kast, welk baasje herkent het niet? Het is doodnormaal dat je kat jouw huis als zijn eigen speeltuin ziet, maar het kan soms uit de hand lopen.

Hier volgt een goede tip om je bank en deurposten te redden: koop een krabpaal of -plank voor de kat. Zo kan je kat zijn nagels scherpen zonder dat jouw meubels eronder moeten lijden. Is je kat koppig, laat hij de krabpaal links liggen en scherpt hij de nagels nog steeds met jouw bank? Laat het vooral niet aan je hart komen, zo zijn katten nu eenmaal. Wat je wel kan doen, is een speciale spray kopen in de dierenwinkel die ervoor zorgt dat je kat de krabpaal opeens veel aantrekkelijker vind om de nagels aan te scherpen. Vaak zit er kattenkruid in zulke sprays, daarom vinden katten het zo interessant.

Waarom valt mijn kat mij aan?

Het gebeurt vaak dat katten hun baasjes aanvallen, maar in de meeste gevallen is het gewoon speelsheid. Het zou ook zo kunnen zijn dat je kat bang is: een bange kat herken je aan de oren die in de nek liggen, een dikke staart, grommen en ontwijkgedrag. Als jij in de buurt bent wanneer de kat bang is, kan het zijn dat jij het slachtoffer bent van zijn angst. Vaak heeft de kat een bepaalde reden om angstig te zijn: probeer de reden te achterhalen.

Katten geven hun grenzen aan: als je kat begint te grommen of een ander teken van ontevredenheid toont, respecteer dat dan. Als je dit niet doet, zou het kunnen dat je kat agressief wordt. Soms zijn katten agressief omdat ze ziek zijn, breng in dat geval zeker een bezoekje aan de dierenarts.

Dit bericht is gepost op 7 mei 2008 om 08:25 uur en is geplaatst in Katten psychologie, Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Kan ik mijn hond of kat besmetten als ik verkouden ben?
Kwijlt mijn hond overmatig veel?