Kwijlt mijn hond overmatig veel?

Is het wel normaal dat mijn hond zoveel kwijlt? Deze vraag stellen veel hondenbaasjes zich. Wanneer kwijlt een hond overmatig? Kwijlen sommige rassen meer dan andere?

Het is normaal dat een hond begint te kwijlen als hij iets lekkers te eten krijgt: de speekselklieren bereiden zich dan al voor op het eten.

Soms kan overmatig kwijlen inderdaad een teken van ziekte zijn. Aan de andere kant kan het ook een geboren afwijking zijn. Zo kan de hond vanaf de geboorte al opgezwollen klieren hebben waardoor hij moeilijk al zijn speeksel kan doorslikken.

Wat doe je dan als je vermoedt dat het door een ziekte komt? Consulteer in dat geval altijd de dierenarts, vaak kan hij achterhalen wat de oorzaak is van het overmatige kwijlen van de hond. Onder andere de bek, tanden, tong en het tandvlees worden dan uitgebreid gecontroleerd.

Een andere naam voor de overmatige aanmaak van speeksel is pytalisme.

Wat kunnen de oorzaken zijn van overmatig kwijlen?

Overmatig kwijlen kan veroorzaakt worden doordat de hond op een scherp voorwerp gekauwd heeft
De hond is aan het wisselen van tanden en heeft erge tandpijn
Problemen met de spijsvertering (trage maag, slokdarmontsteking, gastritis,…) zorgen er erg vaak voor dat de hond veel begint te kwijlen, dat gaat vaak gepaard met misselijkheid
De hond is erg bang
Insectensteken zoals bijensteken, wespensteken,… Insectensteken zorgen ervoor dat het tandvlees, de tong en de kaken opzwellen en de hond begint te kwijlen.
Neurologische ziekten zoals epilepsie. Wanneer de hond een epilepsieaanval heeft, begint hij ook heel erg te kwijlen. Houd dan ook tijdens de aanvallen een handdoek in de buurt.
Erg vaak wordt kwijlen (en schuimbekken) in verband gebracht met hondsdolheid of rabiës. In de volgende paragraaf vind je meer uitleg over deze ziekte.

Let op voor hondsdolheid

Zorg er altijd voor dat je hond gevaccineerd is tegen hondsdolheid. Hondsdolheid kan ervoor zorgen dat de hond overmatig gaat kwijlen omdat de tong verlamd is en het dier niet meer kan slikken.

Als je merkt dat je hond overmatig kwijlt, breng dan een bezoekje aan de dierenarts. Zo weet je zeker wat er aan de hand is en kunnen alle problemen tijdig aangepakt worden.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 08:45 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.