Controleer regelmatig of je kat gezond is

Het is erg belangrijk om de gezondheid van je kat goed in het oog te houden: zo kom je er snel achter of je kat ziek is of niet. Ga bij elk verontrustend teken zo snel mogelijk naar een dierenarts om een mogelijke ziekte zo snel mogelijk op te sporen.

Wat kan je zelf doen?

Probeer er ook voor te zorgen dat je kat eraan went om onderzocht te worden, dat scheelt voor de dierenarts ook een hoop moeite. Zet de kat zo nu en dan op een (voor haar) onbekende plek, stel haar gerust en onderzoek haar. Als dat vaak lukt, zal ze nog amper moeite hebben met het onderzoek bij de dierenarts. Zo bespaar je de kat ook veel onnodige stress.

Bij katten hoort de neus een beetje vochtig te zijn (niet zo vochtig als bij honden), er mag geen snot te zien zijn en de kat mag niet vaak niezen.

De pels moet glanzend en proper zijn: geen teken, geen wonden, geen bloed of schilfers. Let er ook goed op dat de kat zichzelf niet constant krabt of bijt. Kijk na of er geen vlooien in de pels zitten (kleine zwarte puntjes in de haren van de pels).

Eet de kat nog genoeg? Drinkt de kat meer dan anders? Let hier erg goed op, niet meer eten en veel drinken zijn vaak belangrijke tekenen van ziekte. Ga bij iedere twijfel naar de dierenarts, zeker als je kat al wat ouder is. Het zou kunnen dat de kat aan chronische nierinsufficiëntie leidt, of diabetes heeft. Met medicijnen zijn deze ziektes erg goed te behandelen. Ook als de kat ernstig miauwt tijdens het eten kan een teken zijn van ziekte. Kijk ook of de kat afgevallen is. Ook een kat met overwicht is niet gezond.

Let goed op de ogen: zit er geen waas voor? Bij oudere katten komt staar vaak voor (een waas over de ogen): ga dan ook zeker naar de dierenarts.

Kijk ook goed naar de mond van de kat: als de kat erg stinkt en het tandvlees er vreemd uitziet, zou de kat ziek kunnen zijn.

Neem de kat vast en controleer of je bulten voelt.

Wat kan de dierenarts doen?

In geval van ziekte kan de dierenarts de ziekte vaak aanpakken met medicatie. Om ziekten tijdig op te sporen, is het (zeker in het geval van oudere katten) van belang om regelmatig met de kat op controle te gaan bij de dierenarts. De arts kan dan ook de organen nakijken.

Dit bericht is gepost op 7 May 2008 om 09:06 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.