Laat je oude huisdier wennen aan je nieuwe huisdier

De meeste huisdieren reageren over het algemeen heel goed op de komst van een tweede huisdier. In het begin zijn ze heel nieuwsgierig naar hun nieuwe huisgenoot, maar dit gaat snel over. Op basis van het algemeen gedrag van je kat of hond kan je je een vrij correct beeld vormen van zijn reactie op een tweede huisdier. Wanneer je hond zich bijvoorbeeld agressief gedraagt tegenover onbekenden of andere dieren, zal hij dat gedrag hoogstwaarschijnlijk ook tonen tegenover het nieuwe dier. Is hij verwend, dan zal hij eerder een jaloerse reactie vertonen.

Hulpmiddel

Het helpt als uw hond getraind is. Als je hond gehoorzaamt en luistert wanneer je hem beveelt te blijven zitten, te gaan liggen of te komen zal het makkelijker zijn om probleemloos een tweede huisdier aan te schaffen. Dit is immers een hulpmiddel wanneer je quality time met het nieuwe huisdier wilt doorbrengen. Dit zal makkelijker gaan als je je hond op zijn plaats kan houden en je alle aandacht op het nieuwe dier kan richten.

Voorstellen van het nieuwe dier

Het is belangrijk om het eerste contact zo rustig mogelijk te houden. Houd het nieuwe huisdier bij de thuiskomst in uw armen en houd je hond aan de lijn. Beveel hem om te blijven zitten. Breng vervolgens heel langzaam het nieuwe huisdier naar je hond. Als alles onder controle lijkt, breng ze dan stilaan bijeen en laat ze aan elkaar ruiken.

Wanneer dit echter niet het geval is en er tekenen van agressie zijn, verplicht je hond dan om te blijven zitten en beloon hem. Katten mag je toelaten om dichterbij te komen om het nieuwe dier te onderzoeken.

Opgelet

Belangrijk is dat u toezicht houdt zolang je er niet zeker van bent dat de twee dieren zich in elkaars nabijheid zullen gedragen. Let erop dat je beide dieren evenveel en genoeg aandacht schenkt om jaloezie te voorkomen. Beloon je huisdier als hij zich gedraagt terwijl je je bezighoudt met de nieuwkomer. Dit is in zijn ogen vaak zijn rivaal. Probeer de nieuwe huisgenoot te associëren met positieve, leuke zaken in plaats van negatieve dingen, zoals bestraffing voor ongepast, stout gedrag. Blijf erin geloven dat beide dieren elkaar uiteindelijk wel zullen aanvaarden als familieleden, hoe lang het ook lijkt te duren.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 16:11 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training, Huisdieren algemeen, Katten opvoeding, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.