Hoe voorkom je dat je kat uitwerpselen achterlaat in de tuin?

Om te vermijden dat uw kat zijn uitwerpselen in de tuin achterlaat, zijn er verschillende oplossingen voor handen. Maar wat misschien werkt bij de ene kat, zal misschien niet werken bij de andere. Dit probleem vraagt wat geduld en tijd om te achterhalen op welke maatregel de kat het beste reageert.

Toxoplasmose

Doordat katten jagen is het besmettingsgevaar op toxoplasmose, beter gekend als de kattenziekte, groot. Deze wordt veroorzaakt door een parasiet en is besmettelijk voor de mens, wanneer hij in aanraking komt met de uitwerpselen. Belangrijk is dus om uw tuin vrij te houden van kattenuitwerpselen, vooral oudere stoelgang, die een hogere besmettingsgraad heeft. Dit is belangrijk voor uw kind, of nog belangrijker, voor zwangere vrouwen, waarbij besmetting nefast kan zijn voor het ongeboren kind.

Een oplossing is om de uitwerpselen te bedekken met een dikke laag mengeling van schors, stenen, grind of een andere mengeling met grove stukken. Katten houden van alles met een fijne textuur, zoals zand. Ze zien er echter vaak tegenop om in grote stukken te graven. Helaas brengt deze oplossing een hoge kost met zich mee, zeker voor grote oppervlakten. Een laag met een minimumhoogte van 10 cm is aangewezen.

Omheiningen

Omheiningen kunnen een hulpmiddel zijn, maar slechts met een beperkt succes. Dit kan een kat wel ontmoedigen, maar esthetisch is het geen aanrader, vaak past het niet in het landschap. Overigens werken afsluitingen met gaten niet.

Vallen worden soms gezet door de buren, maar moeten voorzichtig geplaatst worden om katten niet te verwonden. Muizenvallen werden vroeger veel gebruikt, maar de kat kan hierdoor kwetsuren oplopen, bijvoorbeeld aan de staart.

Mottenballen

Een andere aanpak die in het verleden gebruikt werd, was het verspreiden van mottenballen in de tuin. De stank schrikt katten af. Om de omgeving te besparen van de onaangename geur en om veiligheidsredenen, is dit echter niet aangeraden. Jonge kinderen kunnen bijvoorbeeld denken dat ze een snoepje gevonden hebben. Het deeltje dat de geur verspreidt, is gekend als een grote vervuiler en ermee in contact komen, kan ziekte als gevolg hebben. Het is samengesteld op basis van petroleum en kolen. Zelfs als een kat een kleine hoeveelheid binnenkrijgt, is de kans op ziekte groot.

Dé oplossing

De enige echt efficiënte oplossing is om katten alleen uit te laten onder toezicht. Katten alleen aan een lijn buiten laten is geen alternatief. Het risico op verstikking als de lus in de knoop raakt is te groot. Een kattenharnas is de veiligste methode.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 15:55 uur en is geplaatst in Katten opvoeding.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.