Leer je kinderen met huisdieren omgaan

Je kind denkt dat je huisdier speelgoed is? Dan wordt het hoog tijd dat je ingrijpt en jekind leert omgaan met je hond of kat. Hoe betrouwbaar je huisdier ook lijkt, het blijft een dier, dat met een onverwachte reactie uit de hoek kan komen. Het is belangrijk voor de veiligheid van het kind en van het dier zelf om een goede relatie te ontwikkelen tussen beide.

Opgelet!

Toezicht is nodig tot je kind op een verantwoorde manier omgaat met het huisdier. Kinderen jonger dan 5 jaar beschouwen het huisdier niet als een levend wezen, maar als een knuffel of een stuk speelgoed waar ze mee kunnen doen en laten wat ze willen. Het is belangrijk voor zowel dier als kind om een oogje in het zeil te houden.

Een ander knelpunt is de manier waarop ze hun liefde uiten voor het huisdier. Vaak hebben kinderen de neiging om zich in hun enthousiasme wild te gedragen, waardoor een boosaardige reactie kan worden uitgelokt. Laat ze het huisdier niet plagen, duwen of slaan. Ook de wijze waarop ze het dier aaien, dragen of  terug op de grond zetten moet juist worden aangeleerd. Omgang met dieren vraagt om een rustige aanpak. Wijs je kinderen hierop.

Snelle en onverwachte bewegingen of luid geschreeuw en lawaai roepen angst op bij dieren, vaak zijn kinderen zich hier niet bewust van.

Hulpmiddelen

Je kind zal het meest leren als je het betrekt bij het dagelijkse onderhoud van het huisdier. Laat het, onder jouw supervisie- het dier voeden, wassen, en verzorgen en neem uw kind mee naar de hondenschool. Zo ontwikkel je verantwoordelijkheidsgevoel bij je kind. Het wordt zich bewust van het feit dat het huisdier afhankelijk is van hem voor zijn verzorging en zijn welzijn.

Concreet kan u bijvoorbeeld een lijst opstellen met allerlei karweien die je kind met het huisdier kan uitvoeren. Let er wel op dat deze correct worden uitgevoerd in het belang van uw huisdier.

Huisdier als waardevol opvoedmiddel

Huisdieren zijn waardevolle hulpmiddelen om je kind respect, inlevingsvermogen, verantwoordelijkheid en vriendelijkheid bij te brengen. Bagage die ze zeker zullen gebruiken in de rest van hun leven. De band tussen kind en huisdier is er één voor het leven en verrijkt hun persoonlijkheid. Het is de moeite waard om hier tijd en energie in te steken!

Dit bericht is gepost op 29 april 2008 om 15:22 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Help! Mijn hond eet uitwerpselen op!
Hoe voorkom je dat je kat uitwerpselen achterlaat in de tuin?