Help! Mijn hond eet uitwerpselen op!

Wat te doen met honden die hun eigen uitwerpselen, en die van andere dieren, opeten? Wees gerust, het is geen vreemde afwijking van uw hond, maar een veel voorkomend fenomeen, ook wel gekend als coprofagie. Hieronder geven we je wat meer informatie en enkele tips.

Oorzaak

Meestal is coprofagie aangeleerd en komt het al voor op jonge leeftijd. De oorzaak is een vertraagde stofwisseling waardoor bepaalde voedingsstoffen niet verteerd zijn en intact het lichaam verlaten. De hond eet deze onverteerde voedingsdelen weer op. Ook als dit voorkomt bij de uitwerpselen van andere dieren.

Aangeleerd?

Pups zien dit gedrag bij hun moeder wanneer zij het nest schoon houdt. Dit houdt in dat ze ook de poep opeet. Net zoals kinderen imiteren pups het gedrag van hun moeder. Het is dus belangrijk om je pup dit gedrag tijdig af te leren.

Verder vinden jonge honden het leuk om te spelen met uitwerpselen, vooral zij die weinig andere bezigheden hebben. Vaak is het een soort van bezigheidstherapie. Zorg dus dat uw pup voldoende speeltjes of afleiding heeft.

Oplossingen

Daarnaast moet je je hond uiteraard leren dat dit gedrag ongewenst is. Dit kan je alleen door regelmatig met hem te trainen. Zorg er voor dat uw hond genoeg afleiding heeft, waardoor hij niet geneigd is te zoeken naar ontlasting. Laat je hond lange tijd niet los lopen, houd hem aan de leiband, zodat hij niet kan eten. Probeer hem niet te veel uit te laten op plaatsen waar veel andere dieren komen.

Er bestaan verschillende commerciële middeltjes, maar die zijn doorgaans niet efficiënt. Meestal wordt er iets bij het hondenvoedsel gedaan waardoor zijn uitwerpselen vreemd gaan ruiken. Je kunt ook eens proberen geplette muntjes door zijn eten te mengen of een pikante saus over zijn uitwerpselen te gieten, zodat je hond er een afkeer van krijgt.

Gevaarlijk?

Doorgaans is het eten van ontlasting niet gevaarlijk, ook niet die van andere dieren. Wel houdt dit een risico in bij de ontlasting van paarden. Je kan immers niet weten of het dier ontwormingsmiddel, welk giftige stoffen bevat, heeft gekregen. Uiteraard weet je ook niet of andere dieren al dan niet medicatie hebben gekregen. Je kan dus beter je hond verbieden om ontlasting te eten.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 15:12 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.