Waarom hebben katten een afkeer van water?

Je denkt je kat eens te verwennen met een lekker warm bad? Of je wil je kat die volledig onder de modder zit een grondige wasbeurt geven? Denk dan maar tweemaal na alvorens je het bad laat lopen! Veel katten hebben een natuurlijke afkeer voor water. Helaas is er geen echte wetenschappelijke verklaring voor. Wel zijn er enkele mogelijke oorzaken die ons tot wat inzicht brengen.

Redenen

Een mogelijke reden is er eentje met historische lading. Katten leefden oorspronkelijk in droge gebieden zonder neerslag en op plaatsen zonder rivieren en meren. Bijgevolg is water hen vreemd en hebben ze er doorheen de tijd een panische angst voor ontwikkeld. Een mogelijk bewijs is de urine van katten. Deze heeft een hogere concentratie dan die van mensen of honden doordat ze van nature leefden op het droge land. Hun lichaam is aan deze levensomstandigheden gewend en slaat meer water op, wat hen moest helpen te overleven in de droge gebieden.

Een andere verklaring kan zijn dat katten er een hekel aan hebben wanneer hun haar door de war geraakt. Ten slotte zijn katten het grootste deel van hun tijd bezig met zichzelf te wassen. Iedereen die een kat als huisdier heeft, zal beamen dat hun kat niet zal stoppen met wassen tot elk haartje opnieuw glanzend schoon is en terug in de juiste richting ligt.

Een laatste mogelijke verklaring is dat katten met een natte pels zwaarder wegen en minder gestroomlijnd zijn. Hierdoor kunnen ze zich moeilijker en langzamer voortbewegen, iets wat als kat allesbehalve handig is.

Er is hoop!

Misschien heb je geluk en geldt dit niet voor jouw kat. Sommige katten houden er zelfs van om te zwemmen.
Veel kattensoorten spelen graag met water dat uit de kraan stroomt of genieten ervan hun baasje te vergezellen onder de douche. Dit bewijst dat er katten zijn die zich toch kunnen amuseren met water.

Je wil een kat aanschaffen die niet paranïdea wordt als ze nog maar besprenkeld wordt? Ga dan voor de Turkse van, gekend als de waterliefhebber onder de katten. Deze poezen zijn immers opgegroeid in de omgeving van het Turkse meer bij de berg Ararat en hebben dus steeds gezwommen en zelfs vissen gevangen om te kunnen overleven. Maar ook van een Turkse van kun je niet voor 100% zeker zijn dat ze van water houdt.

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 14:50 uur en is geplaatst in Katten opvoeding, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.