Waarom moet je je kater laten castreren?

Veel eigenaars van katten zijn er zich van bewust dat castratie aangewezen is, maar slechts weinigen weten waarom.
Wij zetten de voordelen voor u op een rijtje.

Gezondheid

Katers die niet gecastreerd zijn, zullen om hun territorium te verdedigen andere dieren aanvallen. Zo verdedigen ze niet alleen hun domein, maar krijgen ze ook de kans om indruk te maken op de vrouwtjes. Katten vechten doorgaans door te krabben en te bijten, waardoor ze vaak gekwetst raken. Dit kan leiden tot infecties, wat op zijn beurt abcessen als gevolg heeft. Wanneer je kater echter gecastreerd is, zal hij veel minder de neiging hebben om te vechten of om aan te vallen. Het is bewezen dat dit effectief zo is bij 85 % van de gecastreerde katers.

Properdere huisdieren

Naast gezondheidsredenen zijn er ook andere redenen waarom castratie voordelig is. Katers bakenen doorgaans hun gebied af door te urineren, bijvoorbeeld op je gordijnen, op je tapijt of tegen je meubels. Door het ontbreken of minder aanwezig zijn van het territoriuminstinct zal je kat de neiging hebben dit in mindere mate te doen. Je huis blijft niet enkel mooi en intact, maar je hebt ook geen last van de onaangename urinegeur. Bij 9 op de 10 katten die gecastreerd worden is dit inderdaad zo.

Gecastreerde katers hebben overigens meer aandacht voor zichzelf en zullen zich properder houden door zich frequenter te wassen.

Aangenamere huisdieren

Gecastreerde katers zijn aangenamere huisdieren. Ze hebben niet zozeer dat territoriale instinct en zullen vaker thuis zijn in tegenstelling tot ongecastreerde katten. Zij komen meestal alleen naar huis om te eten en te slapen. Door je kater te laten castreren zal hij minder rondzwerven en verminder je het risico dat hij onder de wielen van een auto terechtkomt, wat een veel voorkomende doodsoorzaak is bij katten. 9 op de 10 gecastreerde katers blijft inderdaad meer thuis.

Strijd tegen zwerfkatten

Als laatste zijn er nog enkele ethische redenen. We worden als het ware al geplaagd door een enorme hoop zwerfkatten. Je kater laten castreren draagt bij tot een minimalisatie van dit probleem. Zo zijn er niet alleen minder katten zonder baasje, maar heb je zelf minder last van zwerfkatten.

Garfield?

Gecastreerde katers zijn niet dik en lui. Clichés dat hun persoonlijkheid zou veranderen of hun zin om te jagen en spelen over zou gaan, kloppen niet. Wees gerust, je kater wordt geen tweede Garfield!

Dit bericht is gepost op 29 April 2008 om 14:36 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.