Hoe moet je je goudvissen verzorgen?

Goudvissen zijn erg makkelijk te verzorgen én leuk om naar te kijken. Ze komen oorspronkelijk uit China, waar het kweken van goudvissen nog steeds een populaire activiteit is. Er bestaan meer dan 100 variëteiten van de goudvis. Er zijn de gewone goudvissen, die je in elke lokale dierenwinkel terugvindt en die slecht een paar euro kosten, maar er zijn ook zeldzame soorten met schitterende kleuren en vinnen, die tot honderden euro’s kunnen kosten.

Onderhoud van het aquarium

De goudvis is een erg sterke vissoort, die goed temperatuurwisselingen verdraagt. Het water van de vis moet wel zuiver, chloorvrij en goed verlucht en gefilterd zijn. Zorg er ook voor dat de goudvis voldoende ruimte heeft om te bewegen. De kleine ronde goudviskommen zijn niet de ideale aquariums. Ze zijn te klein, zeker voor meer dan een vis, en beschikken niet over een filtering- of zuiveringssysteem. Voor iedere 3 cm. vis zou je 4 liter water moet tellen.

Controleer de temperatuur van het water voor je de vissen in het aquarium plaatst. Vermijd sterke chemische schoonmaakmiddelen wanneer je het aquarium schoonmaakt. Spoel alles goed weg, want zeep en bleekmiddel zijn giftig.
Plaats het aquarium niet in het rechtstreekse zonlicht. Dat kan leiden tot oververhit water, wat de groei van algen bevordert. Als de tank correct geplaatst wordt, moet je maar kleine hoeveelheden proper water bijvoegen. Om de 7 tot 10 dagen een vierde van het watervolume vervangen zal volstaan. Om de 2 tot 3 maanden moet je al het water in het aquarium verversen.

Planten, grotjes en poortjes waarachter de vissen zich kunnen verschuilen, zijn ten sterkste aan te raden. Op die manier voelen de vissen zich veiliger. Gebruik altijd een visnet om de vissen te vangen. Anders zul je de schubben van de vis gemakkelijk beschadigen en kun je de vis makkelijk laten vallen.

Voedsel

Goudvissen geef je gewoon visvoer. Het grootste probleem bij het voederen van goudvissen is dat mensen hun vissen vaak te veel voer geven. Te veel voer zal leiden tot troebel water, waardoor het aquarium vaker moet schoongemaakt worden. De goudvis zal zich ook overeten als hij te veel voer krijgt. Een keer per dag voer geven zal al volstaan. Een snuifje visvoer per vis is al genoeg.

Hongerige vissen zullen naar de rand van het aquarium zwemmen als jij in de buurt komt. Een gezonde, hongerige vis zal meteen achter het voedsel aangaan wanneer je het in het aquarium gooit. In de winkel kun je vakantievisvoer kopen, waardoor je je vissen langere tijd niet hoeft te voederen.

Dit bericht is gepost op 30 April 2008 om 11:00 uur en is geplaatst in Vissen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.