Laat je kat de kattenbak gebruiken

Een kat in je huis houden heeft natuurlijk ook zijn mindere kant: de kattenbak. Als je goed weet hoe je hier mee moet omgaan, dan zal je er niet zo veel nadeel aan ondervinden.De katten die buiten leven, hebben de kans om in eender welke grond een putje te graven, hun ding te doen en het weer te bedekken alsof er niets gebeurd is. Dit is natuurlijk al wat moeilijker met huiskatten, daarom dat er een goede kattenbak voorzien moet zijn die zo veel mogelijk op de buitengrond lijkt.

Welke kattenbak

Over het algemeen bestaan er twee versies: de open kattenbak en de gesloten. In een gesloten kattenbak zal je kat zich meestal niet zo op zijn gemak voelen. In hun meest kwetsbare positie zien ze liever de omgeving en wat er rondom hen gebeurt, want je weet maar nooit wie of wat hen kan aanvallen. Een kattenbak waar je kat zich niet goed voelt, zal ook niet gebruikt worden en dan zou het wel eens onaangenaam kunnen ruiken achter de zetel bijvoorbeeld.Er bestaat een klein regeltje over hoeveel kattenbakken je juist zou moeten aanschaffen. Dat is: één meer dan het aantal katten dat je hebt. Als je dus één kat hebt, zou je twee kattenbakken moeten hebben. Bij twee katten zouden het er drie moeten zijn, enzovoort. Als je huis bestaat uit twee verdiepingen is het best om er op elke verdieping eentje te zetten.

De locatie

De kattenbak mag niet vlakbij je kat zijn eet- of speelplek staan. Ze vinden het niet zo fijn om in hun directe leefomgeving hun ding te doen. Je zet de kattenbak best wat verder in een hoek, zodat je kat slecht twee kanten hoeft op te kijken. Als hij een zicht van 360° heeft, kan het gebeuren dat je kat zich bedreigd voelt door de open omgeving en liever ergens anders gaat plassen.

Kattenbakvulling

Er bestaan heel wat verschillende soorten kattenbakvulling. Kies er eentje die zowel jij als je kat het beste vinden, ook al is dit vaak even zoeken. De kattenbakvulling moet zoveel mogelijk op de grond buitenshuis lijken. Dit is zachte grond, waarin je kat zich comfortabel voelt en waarin hij graag met zijn pootjes graaft.Jij zal het waarschijnlijk belangrijker vinden dat de onaangename geur niet te sterk in huis aanwezig is. Hiervoor zijn ook mogelijkheden, vele kattenbakvullingen zijn er op voorzien om de geur te absorberen. Blijf vooral consistent in je keuze, dit is het belangrijkste voor je kat.

Proper maken

De kattenbak moet ook worden proper gemaakt. Reinig hem nooit met chemicaliën. Hoe vaak je de kattenbak reinigt en de kattenbakvulling moet vervangen hangt eerder af van je kat zelf, en hoeveel katten er in je huis rondlopen.

Dit bericht is gepost op 30 april 2008 om 14:33 uur en is geplaatst in Katten opvoeding, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe moet je je goudvissen verzorgen?
Laat je kat naar het toilet gaan