Teken verwijderen en voorkomen

Teken zijn irriterende geleedpotigen die in honden en katten een uitstekende prooi vinden. Hun enige doel in het leven is een warmbloedig wezen te vinden waarop ze zich kunnen voeden. Teken maken deel uit van de orde der Acarina, een orde van spinachtigen waar alleen teken en mijten toe behoren. Teken spelen een grote rol bij het overdragen van ziekten.

Verwijderen van teken

Over het verwijderen van teken bestaan veel verschillende fabeltjes. Een pas gedoofde aansteker tegen het lijf van de teek houden zal er bijvoorbeeld niet voor zorgen dat de teek het lijf van de kat loslaat, net zomin als nagellak enig effect zal hebben.

De beste manier om een teek te verwijderen is met een pincet of een tekentang. Raak de teek niet aan. Draag, als je helemaal op veilig wilt spelen, handschoenen.

Met een pincet of een tekentang neem je de teek zo dicht mogelijk bij zijn hoofd. Trek de teek met zachte kracht uit de huid. Soms kunnen er wel wat stukjes huid meekomen.

Als het hoofdje van de teek in de huid achterblijft, kun je proberen het vast te grijpen en zo snel mogelijk te verwijderen. Als het je niet lukt, sla dan niet in paniek. Het zal het leven van je huisdier niet in gevaar brengen. Het immuniteitssysteem van je huisdier zal zijn werk doen en een infectiewondje of zelfs een ettergezwel ontwikkelen.

Normaal gezien is er geen bijkomende behandeling nodig, maar als je je zorgen maakt, kun je best een afspraak maken bij de dierenarts. Hij kan met speciale instrumenten de rest van de teek verwijderen.

Preventief optreden

Teken komen in bepaalde gebieden vaker voor. Wees extra voorzichtig in bossen, in gebieden met hoog gras en lage struiken.

Teken kunnen gedood worden met speciale tekendodende producten. Tekenbanden of-zalfjes kunnen nieuwe tekenbeten voorkomen. Sommige tekendodende producten zijn alleen op voorschrift verkrijgbaar. Tekenproducten voor honden moet je nooit gebruiken bij katten.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 13:42 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: