Gaat je hond je meubilair te lijf?

Je durft geen nieuwe meubels aan te schaffen uit angst dat je hond ze binnen de kortste keren vernielt? Wat met honden die stoelen en kasten te lijf gaan alsof het pure lekkernijen zijn?

Help!

Velen weten niet hoe met dit probleem om te gaan en besluiten ten einde raad hun geliefde huisdier te bannen uit het huis of zich er zelfs van te ontdoen. Maar eigenlijk is de oplossing eenvoudig. Honden zijn net als kinderen. Goed gedrag moet beloond worden, slecht gedrag bestraft, of zelfs beter, genegeerd. Vaak hebben mensen de neiging om dit gedrag te bestraffen, maar zo geef je je hond juist wat hij wenst: aandacht. Bijgevolg is het logisch dat je hond dit gedrag steeds opnieuw zal stellen om je aandacht te trekken.

Met dit in het achterhoofd ben je al goed op weg om van uw hond een voorbeelddier te maken, ongeacht welk foutief gedrag je hond vertoont. Daar niets zo complex is als dieren opvoeden geven we je graag enkele nuttige tips en richtlijnen mee.

Je hond wil iets zeggen

Eerst en vooral mag je niet vergeten dat honden hun gedrag gebruiken om te communiceren. Het is hun manier om duidelijk te maken dat ze niet tevreden zijn. In die context kan je er vanuit gaan dat, als je hond de zoveelste stoel verorberd heeft, hij je een boodschap wil overbrengen en je iets wil zeggen. Vaak is het heel eenvoudig en wijst dit gedrag erop dat uw hond zich verveelt en zich eenzaam voelt. Dit probleem is makkelijk op te lossen door je hond bijvoorbeeld vaker uit te laten, meer quality time met hem door te brengen of hem een speeltje te bezorgen waar hij een hele tijd zoet mee is en zodoende voldoende afleiding heeft.

Opbouwen is de boodschap

U mag ook niet vergeten dat dit een gedragspatroon is dat gegroeid is. Het zal dus enige tijd vragen om dit probleem op te lossen. Verwacht niet te veel van je hond en leg in het begin de lat niet té hoog. Begin met je hond een uurtje of twee alleen binnenshuis te laten en dit zo stilaan op te bouwen. Pas wanneer hij dit volhoudt zonder ernstige schade aan te richten, kan je dit stilaan opbouwen tot enkele uren. Het is uiteraard optimaal wanneer je hem dit kan aanleren in de cruciale puppyjaren. Dit gedrag kan nog worden rechtgezet wanneer je hond al volwassen is, maar, net zoals bij mensen, zal dit meer geduld, inspanning en tijd vragen. Je hond weet namelijk niet beter.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 10:40 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.