Mijn hond plast overal, behalve waar het hoort

Je komt thuis van een vermoeiende werkdag en de stank van de urine van je hond komt je al tegemoet? Je hebt hoogstwaarschijnlijk geen zin om naar binnen te gaan om vervolgens voor de zoveelste keer geconfronteerd te worden met je hond zijn ontlastingen die overal -behalve waar ze moeten- verspreid liggen.

Je hond wil iets zeggen

Bij deze mag je gerust zijn: je bent niet de enige die met dit probleem te kampen heeft. Daarenboven is het vaak zo dat honden dit lastige gedrag niet stellen omdat ze iets tekort komen in hun opvoeding, maar is het gewoon hun aard, hun natuur. Beter nog, het is hun manier om te communiceren. Ze stellen dit gedrag om duidelijk te maken dat ze zich aan jou, hun baasje, onderwerpen. In hondentaal betekent vrij urineren dat de hond je erkent als zijn baasje. En uiteindelijk is dit toch wat elk baasje wil?

Vraag om aandacht

Uiteraard is dit gedrag niet wenselijk. Gelukkig kan het afgeleerd worden door het in een juiste, aangenamere richting te sturen. Maar hoe ga je te werk? Begrijp dat wanneer je je hond straft –zijn slecht gedrag aandacht geeft- hij enerzijds dit gedrag zal blijven stellen om je aandacht te trekken en anderzijds om te bevestigen dat hij je ziet als zijn baasje. Je moet er dus voor zorgen dat je je hond zoveel mogelijk aandacht probeert te geven wanneer hij braaf is en het gedrag stelt dat je wenst. Natuurlijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Op termijn echter zal dit vruchten afwerpen. Volhouden is dus de boodschap!

Negeren is dé oplossing!

Om dit probleem op te lossen, is het best dit gedrag zoveel mogelijk te negeren en je hond niet te straffen, hoe tegenstrijdig dit ook klinkt. Door je hond te straffen zal hij zich boos en gekwetst voelen. Zijn manier om dit te uiten en indruk te maken, is juist door nog meer te urineren. Essentieel is dat je probeert te vermijden ‘baas’ te spelen over je hond. Probeer hem te behandelen als je gelijke. Dit kan heel eenvoudig door bijvoorbeeld niet boven uw hond te gaan hangen, maar op ooghoogte met hem te communiceren.

Als het enige troost kan bieden: vaak lost het probleem zich met de jaren vanzelf op als uw hond volwassen wordt en zijn frustrerend gedrag afleert. Puppy’s zijn net als kinderen en tasten alle mogelijke manieren af om aandacht te zoeken en ‘ouders’ uit te dagen.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 10:17 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.