Welke ziekten kunnen teken veroorzaken?

Teken zijn zeer kleine, spinachtige geleedpotigen. Ze leven in warme, vochtige plaatsen zoals bossen, weiden, hoog gras en struiken. Springen of vliegen kunnen ze niet; ze laten zich eenvoudigweg vallen op de voorbijkomende ‘prooi’. Vervolgens zetten ze zich vast op het lichaam, meestal in een holte, en zuigen ze bloed. Hierdoor wordt het achterlijf van de teek steeds dikker.

Meestal blijft een tekenbeet zonder gevolgen. Maar toch kunnen teken, hoewel ze in feite minuscuul kleine diertjes zijn, heel wat schade aanrichten. Wanneer een teek besmet is met een bacterie kunnen zich verschillende ziekten ontwikkelen als die besmette teek zich vastzet op het lichaam van de mens.

De Ziekte van Lyme

De bekendste ziekte is waarschijnlijk de Ziekte van Lyme, die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia Burgdorferi. Haar naam heeft ze te danken aan de plaats waar ze voor het eerst ontdekt werd: het Amerikaanse Lyme.

Symptomen van deze ziekte zijn onder meer koorts, gebrek aan eetlust, verlamming en futloosheid. Op lange termijn kan de ziekte ook hartproblemen en aandoeningen aan het centrale zenuwstelsel veroorzaken.

Toch is er voor ons, West-Europeanen, geen reden tot paniek aangezien de Ziekte van Lyme in onze contreien zelden voorkomt. Het risico dat West-Europeanen de ziekte krijgen als gevolg van een tekenbeet wordt op minder dan 1% geschat. Bovendien is de ziekte goed te behandelen met antibiotica.

Tekenbeetkoorts

Een andere ziekte die kan ontstaan als gevolg van een tekenbeet is de Rocky Mountain Spotted Fever of tekenbeetkoortts. Ze wordt veroorzaakt door de bacterie Rickettsia rickettsii en komt voor in verschillende delen van de Verenigde Staten, Midden- en Zuid-Amerika en in Mexico.

Symptomen van deze ziekte zijn onder meer hoge koorts, vermoeidheid en ernstige hoofd- en spierpijn. Ook de milt en de lever kunnen problemen ondervinden.

Hoewel de tekenbeetkoorts een ernstige ziekte is waarvoor ziekenhuisopname meestal vereist is, is er een goede kans op genezing met antibiotica.

Frühsommer-Meningo-Encyphalitis

Frühsommer-Meningo-Encyphalitis kan je vooral oplopen in de bosrijke gebieden van Centraal-Europa, bijvoorbeeld in Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland.

Besmetting met dit virus leidt tot een ontsteking van de hersenen en het hersenvlies. Symptomen zijn hoge koorts, hoofdpijn en verlammingsverschijnselen.

Voor deze ziekte bestaat er jammer genoeg geen behandeling. Een arts kan wel tot vier dagen na de tekenbeet antistoffen toedienen om besmetting te voorkomen én er is een vaccin op de markt.

Teken verwijderen

Heb je een tekenbeet opgelopen? Om de kans op besmetting te verkleinen is het belangrijk de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan je doen met een pincet. Neem daarmee de teek zo dicht mogelijk vast bij de huid. Vervolgens verwijder je de teek in één ruk van de huid. Het is belangrijk dat je krabben of wrijven over de tekenbeet achterwege laat. Op die manier wordt de mogelijke bacterie namelijk verder verspreid. En dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Dit bericht is gepost op 21 April 2008 om 10:18 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.