Hartkwalen bij huisdieren

Hoewel hartkwalen bij mensen afnemen, lijken huisdieren er alsmaar vaker mee geconfronteerd te worden. Dit kan te maken hebben met de hogere levensverwachting van huisdieren. Hoe ouder je huisdier, hoe groter het risico op hartkwalen.

Symptomen

Het is belangrijk een hartkwaal bij je huisdier in een vroeg stadium op te sporen. Hoe vroeger de behandeling immers kan starten, hoe meer kans op genezing. Volgende verschijnselen kunnen wijzen op een hartkwaal:

Rusteloosheid
Hoesten
Verminderd uithoudingsvermogen
Een blauwe tong
Gebrek aan eetlust
Opgezwollen lichaam
Versnelde of vertraagde hartslag

Typen hartkwalen

Het type hartkwaal is afhankelijk van huisdier tot huisdier. Waar honden meestal een afwijking hebben aan de hartkleppen of aan de hartspier, gaat het bij katten vrijwel altijd over een afwijking aan de hartspier. Maar ongeacht het soort huisdier komen hartaandoeningen, behalve bij aangeboren afwijkingen, meestal pas op latere leeftijd voor.

Decompensatio cordis
Honden kampen vaak met een verminderde pompwerking van het hart. Hierdoor neemt de kracht van de hartslag af en wordt het bloed met de zuurstof minder krachtig rondgepompt. Het duurt zo langer vooraleer nieuw zuurstof in het bloed terecht komt. Symptomen zijn onder meer koude oren en poten, vermoeidheid, bleke slijmvliezen zoals een bleke tong en een opgezwollen buik.

Cardiomyopathie
Bij katten gaat het meestal over een afwijking aan de hartspier. Dit heeft meestal tot gevolg dat de hartspier te dik wordt. Maar soms wordt hij alleen maar slapper. De oorzaak is niet altijd te achterhalen; het kan het gevolg zijn van een aandoening van de schildklier of het langdurig eten van niet-compleet (katten-)voer, maar het kan evengoed een andere oorzaak hebben. Symptomen zijn onder meer vochtophoping in de borstkas, vermoeidheid en een verminderde eetlust.

Behandeling

Indien je huisdier niet tijdig behandeld wordt, zal het vroegtijdig sterven. Vooral bij sommige aangeboren hartafwijkingen kan een plotse dood voorkomen. Dat gebeurt meestal in de zomer omdat het hart dan meer belast wordt door het warme en benauwde weer. Wanneer je vermoedt dat je huisdier met een hartkwaal kampt, kan je dus maar best tijdig je dierenarts contacteren. De dierenarts kan dan vaststellen of het wel degelijk om een hartkwaal gaat én, belangrijker, hoe de behandeling dient te gebeuren.

Dit bericht is gepost op 21 April 2008 om 09:43 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.