Wat is een goede voeding voor je konijn?

Konijnen zijn erg geliefd als huisdier. Een konijn is een knaagdier en heeft dus een andere vertering dan bijvoorbeeld een hond of kat. Waar moet je rekening mee houden?

Water

Zorg ervoor dat je konijn altijd genoeg water ter beschikking heeft. De hoeveelheid water hangt af van verschillende factoren: krijgt het konijn veel groenvoer? Dan zal het een groot deel van zijn vochtinname op die manier binnenkrijgen. Sommige konijnen drinken uit zichzelf al erg veel water, andere net niet.

Hou de vochtinname van je konijn goed in het oog: wanneer een konijn zonder water zit, krijgt het een tekort aan vocht. Er bestaat dan een grote kans dat het diertje ziek wordt aangezien het dan stopt met eten.

Konijnen vinden een drinkfles het fijnst, als je water in een kommetje doet, stoten ze het vaak om en houden ze er alleen natte poten aan over.

Droogvoer voor een konijn

Konijnen eten graag droogvoer, dat moet dan ook altijd aanwezig zijn in hun kooi. Droogvoer zorgt er ook voor dat hun tanden op een natuurlijke manier slijten, zo voorkom je doorgroeiende tanden.

Kies voor een droogvoer dat speciaal gemaakt is voor konijnen: zo loop je al zeker geen risico op tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Geef niet te veel droogvoer, anders krijgen konijnen last van hun darmen en zullen ze een aangekoekte ontlasting hebben.

Droogvoer kan je het beste geven in een stenen kommetje, dat kunnen ze niet omverlopen.

Hooi, onmisbaar voor knaagdieren

Hooi is voor het konijn, net als voor andere knaagdieren, ontzettend belangrijk voor een goede gezondheid: het zorgt voor een goede ontlasting en stimuleert de darmwerking.

Groenvoer

Ook groenvoer speelt een belangrijke rol in het dieet van het konijn. Het is namelijk een bron van vitamines, vezels en water. Bij een konijn is het erg belangrijk dat je de hoeveelheid groenvoer opbouwt, anders krijgen ze last van hun spijsvertering. Kijk naar de keutels om je een beeld te kunnen vormen van de gezondheid van je knaagdier. Wanneer de keutels stevig zijn en er gezond uitzien, kan je de hoeveelheid groenvoer verhogen.

Let wel op: niet alle soorten groenvoer zijn geschikt. Koolsoorten zijn uit den boze, net als gemaaid gras en nat gras, ui, prei, knoflook, spruiten en klaver.

Wat je wel kan geven: wortelen, witlof, paardenbloembladeren,… Geef niet te veel wortels aan je konijn, anders krijgt het diarree door de suikers die wortels bevatten. Konijnen vinden fruit erg lekker, maar ze mogen er niet te veel van eten. In fruit zitten veel suikers en dat kan ernstige darmproblemen veroorzaken.

Conclusie

Het perfecte dieet van een konijn bestaat uit veel water, hooi en groente en uit niet te veel droogvoer of fruit. Op die manier zal je konijn gezond eten en een gezond leven leiden.

Dit bericht is gepost op 18 April 2008 om 14:39 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.