Hoe moet je een cavia verzorgen?

Cavia’s zijn erg populaire huisdieren: ze zijn redelijk kalm en rennen niet overal rond in huis zoals een hond of een kat. Maar hoe geef je een cavia een optimale verzorging?

Het hok

Wanneer cavia’s niet uit hun hok gehaald worden om te spelen of te knuffelen, brengen ze de meeste tijd door in hun hok. Bij aankoop is de cavia nog redelijk klein, laat je daardoor niet te veel beïnvloeden en koop een hok dat later ook nog groot genoeg zal zijn. Hou daar ook rekening mee als je een slaaphuisje koopt.

Aangezien de cavia zoveel tijd doorbrengt in zijn hokje, is het fijn als hij graag daar is. Bedek de bodem met een laag kranten: zo kan je de inhoud sneller verschonen. Bedek de kranten daarna met een redelijk dikke laag houtkrullen (ongeveer 3 centimeter) en geef een handjevol hooi. Maak het hok ongeveer wekelijks schoon.

Doe de droge voeding in een stenen bakje, anders leunt de cavia er te veel op en valt het bakje om. Water geef je best alleen in een drinkfles, cavia’s hebben namelijk moeite met drinken uit een bakje.

Voeding

Cavia’s hebben een grote behoefte aan vitamine C omdat ze die vitamine zelf niet aanmaken. Let daarom goed op de voeding die je aan de cavia geeft: vaak voegen de producenten van caviavoer al wat vitamine C toe aan de producten die ze verkopen. Geef je cavia ook dagelijks wat versvoer: groenten, fruit, of paardenbloembladeren.

Sommige etenswaren mag de cavia absoluut niet eten omdat deze erg schadelijk kunnen zijn: zo kunnen ze bijvoorbeeld van sla winderigheid krijgen en daaraan sterven.

Driekwart van de voeding van de cavia hoort te bestaan uit droge voeding (daarin zit ruwe celstof verwerkt en dat heeft de cavia ook nodig) en een kwart versvoer.

Goede en slechte voeding even op een rijtje:

Goed: kiwi, sinaasappel, druiven, gedroogd brood, rozijnen, een klein stukje banaan, paprika, witlof, komkommer, wortel, appel, meloen, …
Slecht: alle koolsoorten, sla, ui, selder, vers brood, knoflook, kaas, zuivel, suiker, aardappel,…

Een cavia kan best iedere dag hooi eten.

Aandacht

Eigenlijk zijn cavia’s geen solitaire dieren, ze leven liever in groepen. Als je thuis slechts 1 cavia hebt, vertroetel hem dan regelmatig en zet hem bij voorkeur in een kamer waar vaak mensen aanwezig zijn. Zo wordt de cavia handtam en erg sociaal.

Verzorging en ziektes

Cavia’s zijn erg gevoelige dieren. Als ze normaal binnen in een hok zitten, is het geen goed idee om ze nu en dan buiten te zetten. Zet ze ook nooit op een tochtige plaats of laat de ruimte waarin ze staan niet grondig verluchten. Cavia’s zijn snel verkouden en een verkoudheid loopt vaak fataal af.

Raadpleeg een dierenarts als de cavia tekenen van ziekte vertoont. Kijk ook regelmatig de tanden en de nagels na: laat ze knippen als ze te lang worden.

Dit bericht is gepost op 18 April 2008 om 14:28 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.