Kan je ziek worden door je huisdier?

Je huisdier bezorgt je waarschijnlijk veel vriendschap en plezier. Op die manier draagt je oogappel ongetwijfeld bij tot je gezondheid. Een huisdier maakt komaf met eenzaamheid en bezorgt je een lang en gelukkig leven. Of toch niet?

Huisdieren kunnen ziekteverspreidende micro-organismen met zich meedragen. Normaal gezien zijn mensen er niet vatbaar voor, maar in zeldzame gevallen kunnen dergelijke micro-organismen toch heel wat schade aanrichten. Vooral voor jonge kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakt immuunsysteem is het opletten geblazen.

Salmonella

Salmonella kan je krijgen door het eten van voedsel dat in aanraking kwam met de uitwerpselen van je huisdier. Je kan salmonellabesmetting herkennen aan symptomen zoals koorts, braken, diarree en uitputting.

Spoelworm

Ook besmetting met ascaris, de zogenaamde spoelworm, gebeurt via contact met de besmette uitwerpselen van dieren. De symptomen zijn onder andere koorts, droge hoest, verlies van eetlust en slapheid. Vooral kinderen lopen een hoog risico, aangezien zij al spelenderwijs in contact kunnen komen met besmette uitwerpselen.

Krabbacterie

Katten kunnen door het krabben heel wat schade aanrichten met hun nagels. Een krab kan een heleboel bacteriën achterlaten in de wonde. De krabbacterie brengt symptomen zoals hoge koorts, verlies van eetlust, slapheid en gezwollen lymfknopen met zich mee. Was je krabwonden steeds zorgvuldig met water en zeep ter preventie.

Ringworm

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is ringworm een huidinfectie die ontstaat door toedoen van een schimmel en niet door een worm. Ringworm is erg besmettelijk en kan blijvende kaalheid en littekens als gevolg hebben. De ziekte ontstaat via contact met besmette objecten zoals haarborstels, handdoeken en kledij of via contact met besmette (huis-)dieren.

Schurft

Schurft, veroorzaakt door de schurftmijt, is een erg besmettelijke huidziekte. De mijten graven hele gangenstelsels onder je huid. Hét symptoom van schurft is hevige jeuk en dat leidt tot huidinfecties door het openkrabben van je huid. In extreme mate kan een erge vorm van eczeem ontstaan. Besmetting gebeurt via contact met besmette (huis-)dieren.

Bovenvermelde ziektes die ontstaan door toedoen van de micro-organismen van je huisdier hebben één ding gemeen: ze ontstaan door een te dicht contact tussen mens en dier. Dat betekent dat gezond verstand, een goede hygiëne en regelmatige vaccinaties en gezondheidscontroles de kans op besmetting aanzienlijk doen dalen.

Dit bericht is gepost op 21 April 2008 om 10:36 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.