Blaffende honden bijten wel

De hond staat bekend als de beste vriend van de mens. Het is een trouw gezelschapsdier en je kan je geen betere waker voorstellen. Toch is er ook een keerzijde. In België worden jaarlijks namelijk meer dan duizend baasjes gebeten door hun geliefde viervoeter.

Een hond bijt instinctief wanneer hij zich bedreigd, angstig, ziek of kwaad voelt. Dit betekent echter niet dat alle honden per definitie gevaarlijk zijn! We moeten gewoon hun gedrag beter leren inschatten.

Sommige rassen zijn van nature agressiever dan andere, maar in bepaalde situaties kan zelfs het liefste schoothondje stevig uithalen. Wanneer honden bijten is dit doorgaans om hun territorium af te bakenen, om hun dominantie aan te tonen of om zich te verdedigen.

Territoriumdrift

Territoriumdrift is de aangeboren behoefte van een hond om zijn eigen woongebied te verwerven en te verdedigen. Wanneer vreemden zijn domein betreden, zal hij dit niet zomaar toestaan. Zelfs het kind van de buren kan voor sommige honden al een grote bedreiging vormen.

Om te voorkomen dat je hond vreemden aanvalt is het belangrijk dat je het dier van kleins af aan laat wennen aan nieuwe gezichten. Scherm je puppy niet af van bezoekers en neem hem zoveel mogelijk mee als je zelf ergens langsgaat. Puppytraining is een goede manier om de hond ook aan soortgenoten te laten wennen.

Dominantie

Honden leven volgens een rangordesysteem. Daarom is het belangrijk dat je je hond van in het begin duidelijk maakt dat jij de baas bent. Indien je dit niet doet, zal hij bijten om zijn dominante positie in het gezin duidelijk te maken.

Verdediging

In ongekende of intimiderende situaties probeert een hond zichzelf te verdedigen door te bijten. Een bang dier kan heel onvoorspelbaar reageren. Wanneer je signalen opvangt dat je lieveling zich niet op zijn gemak voelt, is het dus belangrijk om hem zo snel mogelijk gerust te stellen.

Gedragsstoornis

Wanneer je hond bijt zonder reden is dit waarschijnlijk te wijten aan een gedragsstoornis. In dit geval kan je best professionele hulp zoeken bij een dierenarts of een dierengedragstherapeut.

Toch gebeten?

Indien je toch gebeten wordt door een hond, is het van groot belang dat de wonde op de juiste manier wordt verzorgd. Spoel uitvoerig onder stromend water om alle kiemen van het hondenspeeksel te verwijderen en ga vervolgens langs op de spoedafdeling  of bij je huisdokter voor verdere behandeling. Meestal zal je uit voorzorg een antibioticakuur moeten volgen.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 09:29 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.