Je hond het springen afleren

Het kan erg lastig zijn als je hond voortdurend tegen mensen opspringt. Hoewel dit niet per se zijn bedoeling is, kan hij iemand bezeren, kleren vuilmaken, bezoekers afschrikken of kleine kinderen omduwen. Je het springen afleren is gelukkig niet zo moeilijk.

Waarom springt je hond?

Honden hebben de natuurlijke neiging om soortgenoten te begroeten via neus- en snuitcontact. Om dit bij een mens te doen, moeten ze opspringen. Hun gedrag is echter ook vaak voor een deel aangeleerd. Wanneer een puppy springt, wordt dit als schattig gezien en krijgt hij positieve aandacht. Het is dan ook niet verwonderlijk dat hij het op latere leeftijd blijft doen.

Het springen afleren

Om je viervoeter het springen af te leren, moet je hem aantonen dat het niets oplevert. Zeg één keer luid en kordaat “Nee!” en blijf stokstijf staan tot de hond afdruipt. Het is cruciaal dat je geen enkele vorm van affectie toont zolang hij blijft springen. Blijf niet tegen het dier praten en kijk hem niet in de ogen.

Om het afleerproces te versnellen, kan je een alternatief voorzien voor springen. Leer je hond bijvoorbeeld dat hij aandacht krijgt wanneer hij gaat zitten.

De aanhouder wint

Bij het toepassen van bovenstaande techniek moet je er rekening mee houden dat het gedrag van je hond waarschijnlijk zal verergeren voor het beter wordt. Dit is niet zo vreemd, want mensen gedragen zich soms net hetzelfde.

Neem bijvoorbeeld een snoepautomaat. Je bent gewend dat er snoep uitvalt als je er geld in steekt en op een knop duwt. Valt de snoep één keer niet? Dan ga je waarschijnlijk in eerste instantie nog vaker en harder op de knop duwen. Misschien zal je zelfs op de automaat slaan. Maar als je acties na vele pogingen nog steeds geen vruchten afwerpen, geef je het uiteindelijk wel op.

Enkele gouden tips

Wees consequent! Als je één keer aan het slechte gedrag van je hond toegeeft, zijn al je eerdere inspanningen verloren.

Verwacht je bezoek? Hou dan de hond aan de leiband en wapen jezelf met hondensnoepjes. Trek kort en krachtig wanneer hij aanstalten maakt om te springen en beloon hem met iets lekkers indien hij dit niet doet.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 09:45 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.