Help! Mijn hond bijt alles kapot

De hoeken van je antieke kast versplinterd, de teddybeer van je zoon onthoofd en een vloer vol brokstukken van wat ooit de afstandsbediening van de tv was. Een bijtgrage hond in huis kan een echte nachtmerrie zijn! Gelukkig is het meestal niet zo moeilijk om hem het bijten af te leren. Het enige wat je nodig hebt is een goede tactiek en een beetje doorzettingsvermogen.

Oorzaken

Alvorens je een oplossing voor het probleem kan zoeken, is het belangrijk te begrijpen waarom je hond dingen kapot bijt. Mogelijke redenen zijn:
Stress

Door langdurige opsluiting, lang in de auto zitten, overmatige training, angst of te strenge straffen kan een hond gestresseerd geraken. Neem de oorzaak van de stress weg en het dier zal stoppen met bijten.
Kiespijn

Net zoals baby’s hebben puppy’s de neiging om overal op te bijten als hun tanden doorkomen. Aangepast bijtspeelgoed kan in dit geval een oplossing bieden.

Ook volwassen honden met kiespijn bijten wel eens dingen kapot om de pijn te verzachten. Als uw hond gebitsproblemen heeft, kan een dierenarts zeker helpen.
Frustratie

Een hond heeft veel aandacht en beweging nodig. Door eenzaamheid of verveling kan hij gefrustreerd raken. Voorzie een leuk speelgoedje (bv. een “Kong”) of een lekker bot waar hij zich ongestoord kan op afreageren. Een tweede huisdier als speelkameraadje is een optie, maar weet dat af en toe een spelletje of een wandeling met de baas ook al wonderen kan doen.
Natuurlijke gewoonte

Honden hebben van nature de neiging om op dingen te kauwen. Het helpt hen om hun tanden gezond te houden en zorgt voor een betere spijsvertering. Je hond zijn gewoonte volledig afleren zou dus een slecht idee zijn. Maak hem gewoon van jongs af aan duidelijk waarop hij wel en niet mag knagen. Bijten is goed, maar er zijn grenzen!
Gedragstherapie

Lukt het met onze tips nog steeds niet om je hond van je waardevolle spullen af te houden? Dan is het aan te raden om een dierengedragstherapeut te raadplegen. Hij kan het gedrag van je hond analyseren en je professioneel advies op maat bieden.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 09:59 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.