Oormijt bij honden

Oormijt komt meestal voor vlak na de nestperiode bij jonge honden. Mijten (of Otodectes Cynotis) zijn microscopisch kleine witte parasieten die leven van huidschilfers in de gehoorgang. Ze veroorzaken een overgevoeligheidsreactie bij hun gastheer die zorgt voor hevige jeuk en overmatige productie van oorsmeer.

Oormijt wordt enkel overgedragen via rechtstreeks contact, maar is uitermate besmettelijk. Langharige honden met hangoren zijn het meest vatbaar voor deze aandoening.

Symptomen

Je hond heeft vermoedelijk last van oormijt wanneer:

hij voortdurend aan zijn oren krabt
hij vaak met zijn hoofd schudt
hij kleine wondjes heeft aan de oorschelpen
zijn oorsmeer donkerbruin tot zwart verkleurd en/of korrelig is
zijn oren rood en/of ontstoken zijn

Een dier kan oormijt ook overdragen op mensen, maar enkel na langdurig en intensief contact. Bij mensen resulteert een besmetting meestal in kleine jeukende bultjes op de buik en de armen.

Preventie

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maak daarom regelmatig de oren van je hond schoon en verwijder eventuele haren in de gehoorgang. Dit helpt niet alleen om oormijt te voorkomen, maar verminderd ook de kans op ontstekingen.

Behandeling

Wanneer je vermoedt dat je hond toch oormijt heeft, is het belangrijk zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Hij kan de juiste diagnose stellen en een aangepaste behandeling voorschrijven.

Naargelang de ernst van de situatie wordt oormijt bij honden doorgaans aangepakt met:

een grondige spoeling van de oren met water tot er geen oorsmeer meer te zien is
een ivermectine-injectie
mijtdodende zalf
Stronghold (ook tegen spoelwormen, vlooien, hartworm, …)
Prednison.

Gouden tips

Hou een besmet dier tijdens de behandelingsperiode zoveel mogelijk uit de buurt van andere honden en katten. Wanneer u nog ander huisdieren heeft, dienen deze uit voorzorg ook behandeld te worden.

De cyclus van een ei tot een volgroeide oormijt duurt drie tot vier weken. Het is dus belangrijk om de behandeling lang genoeg door te zetten.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 10:09 uur en is geplaatst in Honden gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.