Poets de tanden van je huisdier

De tanden van je huisdieren mag je ook niet verwaarlozen. Net zoals bij mensen is het belangrijk om toch zeker één maal per dag je huisdiers tanden te poetsen. Hiervoor zijn er uiteraard verschillende technieken, maar dit artikel is al een goede start.

Het is niet zo gemakkelijk je hond of kat ertoe te brengen dat hij je toelaat zijn tanden te poetsen. Daarom is dit een proces dat geleidelijk aan opgebouwd moet worden. Stap voor stap zal dit steeds gemakkelijker worden.

Stap voor stap

De eerste keer kan je eens proberen om je vinger over zijn tanden te wrijven. Heb je een hond, steek dan je vinger in een of andere vleesbouillon, zodat je hond zich makkelijker kan wennen aan het idee dat je aan zijn tanden komt. In het geval van een kat kan je tonijn gebruiken.

Eenmaal je de tanden begint te wrijven, moet je je vooral focussen op de lijn tussen het tandvlees en de tanden zelf. Bacteriën en voedselresten vormen hier immers de tandplak die later voor problemen kan zorgen.

Een volgende stap is een doekje gebruiken om de tanden mee schoon te vegen. Ook dit doekje kan je onderdompelen in een bouillon zodat je hond of kat de smaak herkent.

Daarna is het eindelijk tijd voor een tandenborstel! Je kan kiezen uit een hele reeks, speciaal ontworpen om je huisdier van zijn poetsbeurt te laten genieten. Als je er zo geen wilt aanschaffen, is het aangeraden om een gewone, maar een zachtere tandenborstel voor gevoelige tanden te gebruiken.

Tanden poetsen

De haartjes van de tandenborstel zouden op een hoek van ongeveer 45° van de tandenborstel moeten staan. Je kan het beste bewegen in een ovale cirkel, en zoals reeds gezegd volg je steeds de lijn tussen het tandvlees en de tand zelf.

Er bestaat speciale katten- en hondentandpasta’s, met parfum van vlees of vis, die je geleidelijk aan kan toevoegen. Het is niet aan te raden om gewone mensentandpasta te gebruiken, aangezien dit de maag van je hond of kat overhoop kan gooien.

Bescherm de tanden

Naast het tanden poetsen zelf, zijn er ook andere manieren om de tanden van je huisdieren in optimale vorm te houden. Niets houdt je tegen om bijvoorbeeld wat vaker harde koeken of brokjes te geven, zodat het gebit van je lieftallig huisdier sterker wordt. Op deze manier ontstaat er ook minder tandplak op de kroon van de tand.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 11:46 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.