Vermijd een zonneslag bij je hond

Een warme zomerdag is natuurlijk altijd fijn, maar om het ook aangenaam voor je hond te maken, is het nodig hem wat meer aandacht te schenken. Honden lopen sneller het risico om een zonneslag te krijgen dan ons, en in sommige gevallen kan dit zelfs dodelijk zijn.

Lichaamstemperatuur regelen

Waarschijnlijk wist je al of heb je al gemerkt dat je hond niet zo gemakkelijk zweet. Dit komt doordat hij alleen op zijn voetkussentjes zweetkliertjes heeft. Je trouwe viervoeter heeft een andere manier om zijn lichaamstemperatuur te regelen, en wel via de ademhaling.

Honden beginnen te hijgen en sneller te ademen om af te koelen. Tijdens het ademhalen komt er steeds frisse lucht binnen in het lichaam, en wanneer je hond uitademt neemt dit alle hitte mee. Op deze manier kan je hond afkoelen zonder te zweten.

Dit heeft echter ook zijn nadelen. Omdat je hond snel moet ademhalen, is hij afhankelijk van de hoeveelheid lucht rondom hem. Je moet er dus altijd voor zorgen dat hij zich in een goed doorluchte plaats bevindt .

Waar moet je opletten?

Een gevaarlijke zone op een warme dag is de auto. Je merkt dit zelf wel wanneer je in je auto kruipt die in de zon heeft gestaan. Laat dus nooit je huisdier alleen in de auto, zelfs niet wanneer je maar even weg bent voor boodschappen.

Ook een hondenkooi midden in de zon is een plaats waarmee je moet oppassen. Laat je hond ook nooit alleen aan een ketting als er geen schaduwplekje in de buurt is.

Als je denkt dat je hond een zonnesteek heeft opgelopen, moet je onmiddellijk een dierenarts bellen. Ondertussen kan je je hond afkoelen door natte, koude handdoeken rondom hem te wikkelen.

Andere factoren

Sommige rassen van honden hebben een smallere neusholte en luchtpijp, dus is het voor hen moeilijker om af te koelen.

Dikkere honden
hebben het ook moeilijk, aangezien hun vetlagen er voor zorgen dat er minder lucht wordt gecirculeerd. Dankzij hun zwaar gewicht ademen ze minder.

Leeftijd speelt ook een grote rol. De organen van jongere honden zijn nog niet zo goed ontwikkeld, terwijl die bij oudere honden al aan het aftakelen zijn.

Symptomen van zonneslag

blazen
staren
angstige blik
warme en droge huid
koorts
snelle hartslag
overgeven
in elkaar zakken

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 11:54 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.