Hoe moet je omgaan met krabbende katten

Een kat heeft een natuurlijke aanleg om alles te betasten, aan alles te krassen en te krabben. Ze zijn erg nieuwsgierig en spelen graag met kleine speeltjes.Soms kan dit wel eens uit de hand lopen, wanneer je kat aan je ramen begint te krabben of in je meubelen begint te bijten. Als dit gebeurt moeten er toch een paar maatregelen genomen worden om het leven met je kat iets aangenamer te maken.

Krabben

Het krabben zit in je kat zijn bloed. Op deze manier kan hij zijn grondgebied markeren en zijn nagels in goede conditie houden. Het is ook niet erg als hij af en toe ergens aan krabt, maar wanneer hij dingen kapot begint te maken, zijn er verschillende dingen die je kan proberen om dit tegen te houden.Het is sowieso belangrijk dat je een kat, zeker als deze altijd binnen leeft, voorziet van een stukje speelgrond. Hierop kan hij zich amuseren met allerlei dingen: een krabpaal voorzien van speeltjes, een bol draad, … Inspiratie kan je opdoen in de dierenwinkel.

Oplossingen

Als je kat ergens een favoriet plekje heeft om aan te krabben waar jij het niet wilt, kan je proberen om deze plek te barricaderen, of een deur te sluiten naar de kamer waar deze plek zich bevindt. Natuurlijk is dit geen permanente oplossing en is het nodig om je kat het onnodig en destructief krabben af te leren.Je kan een krabpaal plaatsen vlakbij de favoriete plek van je kat, zodat je hem kan leren dat hij zijn toevlucht moet zoeken tot de krabpaal. Als hij je meubels blijft kapot maken, kan je ze bedekken met plastiek of dubbelzijdige tape zodat het niet meer leuk wordt voor je kat om eraan te krabben.Het is mogelijk om geleidelijk aan je kat af te leren dit te doen, met behulp van kleine straffen en beloningen. Wat absoluut niet kan zijn fysieke straffen. De dierenbescherming aanvaardt dit niet en het leidt alleen maar tot meer destructief gedrag door je kat. De band met je kat zal hierdoor ook minder hecht worden.

Ontklauwen

Als je je kat laat ontklauwen betekent dit dat de uiteinden van de tenen van de kat geamputeerd worden. Uiteraard is dit een zeer pijnlijk proces voor je kat, en duurt de genezing heel erg lang. Daarbij moet je nog bedenken dat de klauwen voor een kat voor vele andere dingen ook belangrijk zijn, zoals het spelen, het uitrekken, en het communiceren met andere katten. Dit fenomeen is in België en Nederland verboden, maar wordt  in Amerika wel nog op grote schaal gedaan.

Dit bericht is gepost op 22 April 2008 om 13:23 uur en is geplaatst in Katten opvoeding, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.