Is je kat ziek?

Een gezonde kat heeft heldere, glanzende ogen, een glanzende vacht, een goede eetlust, een normaal gewicht, is speels en ziet er doorgaans ‘gelukkig’ uit.

Maar katten zijn natuurlijk niet altijd gezond. Bovendien zijn ze er erg goed in hun ziekte te verbergen. Katten willen van oudsher overleven. Wanneer ze laten zien dat ze ziek zijn, zijn ze extra kwetsbaar voor roofdieren.

De eerste symptomen van ziekte die de kat vertoont zijn meestal erg subtiel. Pas als de ziekte zich verder ontwikkelt, worden de symptomen duidelijker.

Veel symptomen komen bij meerdere ziektes voor. Hier vind je een paar van de meest voorkomende symptomen als

Gebrek aan eetlust

Een van  de eerste symptomen dat je kat ziek is. Dit is moeilijk vast te stellen als je je kat droog voer geeft en het bakje halfvol houdt. Dierenartsen raden daarom aan je kat een à twee keer per dag een kleine hoeveelheid blikvoer te geven, om zo de eetlust te onderzoeken.

Minder actief

Katten die zich niet goed voelen zijn dikwijls minder actief. Maar dat verminderde energiepeil wordt vaak verward met ‘ouder worden’. als je kat minder actief is, kun je hem best eens laten onderzoeken door een dierenarts.

Zwakheid

Zwakheid kan omschreven worden als minder actief, lethargisch of een algemeen verlies van evenwicht en coördinatie hebben. Maak een afspraak bij de dierenarts als je bij je kat tekens van zwakheid opmerkt.

Lethargie

Lethargie is een algemeen gebrek aan interesse in de omgeving. Het is een symptoom dat veel voorkomt en kan zowel een vroeg of een laat symptoom zijn.

Gewichtsverlies

Gewicht verliezen is een ander symptoom dat veel voorkomt. Soms is het moeilijk gewichtsverlies op te merken, vooral bij langharige katten. Als je kat beniger en lichter aanvoelt, als je de ribben gemakkelijk voelt,  ga je beter eens op controle bij de dierenarts.

Meer water drinken

Meer water drinken wordt verbonden met bepaalde ziekten als nierziekte en diabetes mellitus.  Als je deze symptomen opmerkt, ga dan naar de dierenarts.

Zich niet wassen

Katten die zich niet goed volgen, wassen zich veel minder. Soms is dit het eerste symptoom van ziekte dat katten zullen opmerken. De vacht is mat en minder proper.

Slechte adem

Slechte adem, ook wel bekend onder de naam halitose, kan het resultaat zijn van een gebitsziekte of andere metabolische aandoeningen.

Meer slapen

Katten slapen normaal al veel, zo’n 13 tot 16 uur per dag. Maar als je merkt dat je kat nog meer slaapt, kan dat wel eens erop wijzen dat je kat een ernstige ziekte heeft.

Speekselvloed

Speekselvloed of hypersalivatie kan te wijten zijn aan een orale of dentale ziekte.

Braken

Braken is een ziektesymptoom dat vaak voorkomt. Sommige katten zullen soms braken of een haarbal uitbraken. Een keer of minder per week braken is normaal gezien geen probleem.  Maar als je kat op regelmatige basis braakt of gewicht verliest, kan dit een indicatie zijn van een serieuzer probleem.

Moeilijkheid met ademen

Een symptoom dat doorgaans wijst op zware ziekte. Kan veroorzaakt worden door een onderliggende hart- of longziekte of door bloedarmoede.

Diarree

Losse stoelgang kan een gevolg zijn van dieetoorzaken, allergieën en maag- en darmaandoeningen.

Hoesten

Hoesten komt vrijwel nooit voor bij katten, maar als het voorkomt is het meteen een ernstig teken.

Bloederige urine

Dit kan een teken zijn van een aandoening aan de urinebuis of van een infectie. Het zou meteen gecontroleerd moeten worden.

Dit bericht is gepost op 23 April 2008 om 15:23 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.