Hoe verzorg ik mijn hamster goed?

De bekendste hamster, die het meest als huidier gehouden wordt, is de Syrische hamster. Op een gewone dag loopt een hamster ongeveer 3,2 kilometer. De hamster is een uitstekende loper en het loopwiel in zijn kooi laat hem toe zijn kunstjes aan het hele huishouden te laten zien. Als hamsters goed verzorgd worden, zijn het leuke en leergierige diertjes.

Biologische kenmerken

Dit knaagdier is een nachtdier, dat vooral na zonsondergang in actie schiet. Hamsters bestaan er in tientallen verschillende kleuren, met verschillende haalengtes en vachten. Hamsters zijn herbivoren, die vooral fruit, groenten, zaden en grasachtig voedsel eten. Ze gebruiken hun grote wangzakken om hun voedsel in op te slaan.

Bij geboorte wegen hamsterbaby’s slechts twee gram, een volassen mannetje weegt ongeveer 110 gram, een volwassen vrouwtje 130 gram. Op de leeftijd van 2,5 maand komen ze in hun puberteit. De zwangerschap duurt ongeveer 2,5 week. de vrouwtjeshamster bevalt van ongeveer 7 tot 8 baby’s. Een hamster wordt ongeveer 1,5 tot 2 jaar oud.

Behuizing

Tegenwoordig bestaan er zo’n mooie hamsterkooien dat ze voor een hamster bijna moeten aanvoelen als het equivalent van een villa. Moderne hamsterkooien beschikken over gezellige hoekjes waar de hamster zich kan innestelen en bochtige tunnels waarin hij op ontdekkingstocht kan gaan. Verder vind je er ook altijd een metalen of plastieken loopwiel in en een klein huisje om in te slapen.

Hamsters hebben net graag gezelschap. Daarom worden ze doorgaans alleen in een kooi gezet. Ze zijn echte ontsnappingskoningen, dus verzeker je ervan dat de kooi altijd goed gesloten is. Aan de zijkant van de kooi hang je best een drinkfles, een knaagblokje en een zoutblokje. De omgeving moet erg schoon en droog blijven om voet- en pootproblemen te voorkomen. Zorg voor voldoende strooisel.

Aanraken

Vanaf het ogenblik dat hij gewend is, mag je een hamster zachtjes aanraken. Als je hem juist behandelt, zal een hamster veel tolereren. Als een hamster plots wakker gemaakt wordt of nog niet gewend is aan aanrakingen, kan hij zich oprollen en zelfs bijten. Benader een hamster zo dat hij je bewegingen kan zien. Om een hamster te strelen of vast te houden, kun je hem in je hand zetten of zijn lichaam lichtjes in bedwang houden. Gebruik de korte staart nooit om hem aan op te heffen!

Gezondheid

Vers fruit, granen en gras zijn goed voor een hamster, maar voorkom dat je hem te grote hoeveelheden vers, waterrijk voedsel geeft. Daardoor zou hij namelijk diarree kunnen krijgen. Laat het graanvoedsel niet meer dan drie tot vier maanden in de kooi. De vitamine E die eraan toegevoegd is, zal tegen deze tijd uit het voedsel verdwenen zijn.

Dit bericht is gepost op 24 April 2008 om 10:29 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.