Leverkanker bij katten

Hepatische neoplasie of leverkanker komt ook bij katten voor. Leverkanker kan het gevolg zijn van kanker in de primaire levertumor, kanker van de bloedcellen is metastatische kanker (kanker die zich van den andere organen uitgebreid heeft naar de lever).

Bij katten komt vooral de metastatische vorm voor. Primaire leverkanker is erg zeldzaam en neemt minder dan 2% van alle kankers in.

Oorzaken

De oorzaak van leverkanker is meestal gerelateerd aan omgevingsfactoren. Blootstelling aan carcinogenen of kankerverwekkende chemicaliën kan het risico op de ontwikkeling van kanker danig verhogen. Veel chemicaliën zijn niet giftig tot de lever ze metaboliseert. De lever speelt namelijk een belangrijke rol in het ontgiften van veel stoffen in het lichaam.

Carcinogenen zijn toxinen die kunnen voorkomen in verdorven kattenvoedsel, voedseladditieven, bepaalde pesticiden, stoffen in verf, planten en dierlijk weefsel.

Primaire leverkanker komt vooral voor bij huisdieren die ouder zijn dan 10 jaar.

Symptomen

Braken
Verminderde eetlust
Gespannen buik
Bleek tandvlees
Zwakheid
Versnelde ademhaling
Moeilijkheden met ademen
Geelzucht
Gewichtsverlies

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op basis van:

Historisch en fysiek examen
Bloedonderzoek
Biochemisch profiel
X-stralen
Echografie van de buik
Leverbiopsie

Behandeling

Medische stabilisatie
Chirurgische verwijdering, als het mogelijk is
Chemotherapie, afhankelijk van het tumortype

Thuiszorg en preventie

Dien alle medicatie die je dierenarts heeft voorgeschreven toe. Let op of je kat niet een van de symptomen vertoont. Geef je kat degelijk voedsel en bewaar het op een frisse plaats.

Dit bericht is gepost op 24 April 2008 om 15:45 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.