Een huisdier in een appartement, kan dat?

Op steeds meer appartementen is het toegelaten een huisdier te houden. Een huisdier op je appartement is gezellig en biedt veel mentale voordelen voor de mens, maar is het ook wel zo goed voor het huisdier zelf?

Katten, kleine honden, vogels en andere kleine zoogdieren en exotische dieren kunnen allemaal in een flat leven. Maar voordat je een huisdier in huis haalt, kun je jezelf best een aantal vragen stellen. Sommige mensen vinden het onaangenaam samen met dieren in zo’n kleine ruimte te leven. Anderen vinden dan weer niet de tijd om bijvoorbeeld hun hondje geregeld uit te laten.

Voordelen

Natuurlijk heeft op een appartement leven ook zo z’n voordelen voor huisdieren. Zo kunnen ze niet overreden worden door een auto, kunnen ze net verdwalen en worden ze minder blootgesteld aan ziektes en parasieten.

Risico’s

Het grootste risico als je huisdier op een appartement woont, is dat hij van het balkon zal donderen of door een raam springen. Verzeker je er dus van dat je alle ramen en deuren van je appartement genoeg kunt afsluiten.
Als je je hond of kat meeneemt op het balkon, maak hem dan vast met een leiband en eventueel een kattten- of hondenharnas. Jaarlijks vallen heel wat honden en katten van een balkon af.

Zorg voor lichaamsbeweging!

Er zijn veel voorstanders, maar ook veel tegenstanders van het houden van huisdieren op een appartement. Tegenstanders vinden dat de levensstijl op een appartement te veel beperkingen oplegt aan honden en katten. In ieder geval moet je er als baasje wel voor zorgen dat je huisdier voldoende lichaamsbeweging krijgt. Met een hond moet je bijvoorbeeld minstens twee keer per dag gaan wandelen. Geef hem ook genoeg speeltjes waarmee hij veilig in de flat kan spelen.

Katten moeten ook op een appartement de mogelijkheid hebben natuurlijk gedrag als krabben, klauwen en spelen te vertonen. Een kat hoef je normaal gezien niet uit te laten, omdat ze zelf voldoende bewegen. Zorg voor speeltjes, een krabpaal en een klimmeubel. Probeer minstens twee keer tien minuten actief met de kat te spelen.
Praat eens met je dierenarts over een huisdier nemen in je appartement. Hij kan je meer uitleg geven over waar je op moet letten.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 15:20 uur en is geplaatst in Huisdieren algemeen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.