Hoe moet je omgaan met een huisdier met artritis?

Als je huisdier artritis heeft, kan dat lange tijd onopgemerkt blijven. Je altijd zo energieke labrador staat ’s morgens misschien een beetje trager op of je Perzische kat springt niet meer zo hoog aks voorheen. Maar naarmate er meer tijd overheen gaat, wordt het steeds duidelijker dat je huisdier moeite heeft met bewegen en dat het hem zelfs pijn doet.

Artritis is een aandoening waarbij de gewrichten van een dier ontstoken zijn. Het gaat gepaard met pijn en zwellingen in de gewrichten en leidt tot stijfheid en immobiliteit. Maar dat hoeft niet meteen te betekenen dat de levenskwaliteit van je huisdier erop achteruit gaat. Er bestaan verschillende medicijnen, therapieën en manieren om je huis zo in te richten dat je huisdier er zo weinig mogelijk last van ondervindt.

Bezoekje aan de dierenarts

Als je je huisdier met artritis goed wilt verzorgen, heb je eerst een correcte diagnose nodig. De symptomen van artritis kunnen moeilijk te herkennen zijn. Baasjes zien immers alleen dat hun huisdier pijn lijdt. Dieren met artritis vermijden de activiteiten die ze zo graag deden, springen niet langer overal op of krimpen ineen als ze aangeraakt worden. Sommige dieren worden depressief of passen hun eetgewoonten aan, andere zijn gewoon slechter gezind.

Je dierenarts kan op basis van het medische verleden van je huisdier, fysieke onderzoeken, X-stralen, bloedtesten en soms zelfs een test op de vloeistof in de gewrichten te weten komen welk soort artritis je huisdier heeft.

Artrose is de meest voorkomende vorm van artritis. De meeste oudere honden en katten hebben er last van. Na verkoop van tijd verslijt het kraakbeen tussen de gewrichten, waardoor de beenderen tegen elkaar wrijven. Dit soort artritis kan bij ieder gewricht ontstaan, maar komt het meest voor in de ondersteunende gewrichten als de schouders, heupen, ellebogen, knieën en enkels.

Artrose komt het meest voor bij grotere honden, omdat die het zwaarste gewicht moeten meetorsen. Er bestaat geen geneeswijze voor artrose, maar de aandoening kan wel onder controle gehouden worden met medicijnen, aanpassing van de omgeving, voldoende lichaamsbeweging en een geschikt dieet.

Behandeling van je huisdier

Nadat artritis is vastgesteld bij je huisdier, zal je dierenarts beslissen welke behandeling aangeraden is. Er komen steeds nieuwe en betere medicijnen op de markt, waardoor de aandoening beter onder controle te houden is. Je dierenarts zal steroïden en ontstekingsremmers voorschrijven om de zwelling in de gewrichten tegen te gaan en het bewegen te vergemakkelijken. De dierenarts kan je ook aanraden je huisdier dieetsupplementen te geven voor de versterking van de gewrichten. Een operatie wordt vooral aangeraden voor jongere dieren.

Je huisdiers leven vergemakkelijken

Zelfs na een behandeling kunnen huisdieren op fysiek vlak minder dan daarvoor. Als baasje kun je hun leven gemakkelijker maken door je huis lichtjes aan te passen:

Zet het voedsel en water van je huisdier op een comfortabele hoogte en op een ondergrond waar het dier niet gemakkelijk op kan uitglijden.
Als de kattenbak hoge zijden heeft, snijd dan aan een kant een opening eruit, zodat je kat er gemakkelijk in en uit kan stappen.
Loopplanken kunnen het voor je hond of kat gemakkelijker maken een trapje of drempel te nemen.
Sommige dieren die de trap niet meer op kunne, zullen dit misschien toch proberen waardoor ze vallen en zich bezeren.
Kijk toe als je huisdier de trap gebruikt en plaats een babyhekje of doos om de trap af te zetten.
Een beetje warmte kan je huisdier door een lange nacht helpen. Geef hem een warmwaterkruik of een kersenpitkussentje mee in zijn mand.

Laat je huisdier bewegen

Lichte lichaamsbeweging kan het leven van je huisdier met artritis comfortabeler maken. Lichaamsbeweging kan de spieren versterken, de gewrichten en ligamenten versoepelen en zwaarlijvigheid voorkomen. Je huisdier zal er in het begin misschien niet zoveel van willen weten. Probeer het eens met zijn favoriete speeltje. Voor honden kun je een kongbal, een speciaal speeltje dat je moet vullen met allerlei lekkers, gebruiken.

Te veel of te zware lichaamsbeweging is dan ook weer niet goed. Houd een oogje in het zeil, zodat je huisdier zich niet forceert en zich zo verwondt. Een dieet kan aangewezen zijn om het gewicht van je huisdier onder controle te houden. Obesitas maakt het voor dieren met artritis nog moeilijker te bewegen.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 13:33 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.