Moet je huisdier op dieet?

Uiteraard is het leuk om je troeteldier te verwennen met tafelrestjes en hem te doen snorren van tevredenheid. Gelukkig is hij zeker, maar is hij ook gezond? Waarschijnlijk niet.

Indien je je huisdier gezond wilt houden, volstaat het niet om hem tafelrestjes en extraatjes te ontzeggen. Ook zijn lichaamsbeweging en de samenstelling van zijn voeding verdienen aandacht, want slechte eet- en leefgewoonten kunnen jou en je huisdier in de toekomst heel wat kopzorgen bezorgen.

Gezondheidsproblemen veroorzaakt door slechte voeding

Onaangepaste voeding kan de gezondheid van je huisdier zo ernstig schaden dat zijn leven in gevaar komt.
Allergische reacties op bepaalde voedingsstoffen, plotse veranderingen in het dieet en misselijkheid resulteren in diarree. Diarree die niet tijdig behandeld wordt, leidt tot dehydratatie en gewichtsverlies.

Overgewicht bij honden veroorzaakt hartkwalen, ademhalingsproblemen en overbelasting van het skelet, en zwaarlijvige honden en katten hebben een verhoogd risico op diabetes.

Een gebrekkige voeding kan je kat met ontstekingen aan de urinewegen opzadelen. In sommige gevallen belemmeren deze ontstekingen de stoelgang en brengen ze de gezondheid van je kat ernstig in gevaar – en dat in minder dan 24 uur. Bovendien kost een enkele behandeling van ontsteking aan de urinewegen honderden euro’s.

Welk voedsel is ongezond?

Net zoals je je menselijke gezinsleden niet zomaar om het even wat voorschotelt, moet je ook bewust omgaan met de voeding van je hond of kat. De meeste baasjes geven hun huisdier tafelrestjes, maar menselijk eten bevat doorgaans meer vet dan goed is voor de spijsvertering van een hond of kat. Huisdieren die regelmatig tafelrestjes krijgen worden bovendien zo kieskeurig dat ze weigeren nog gewoon, gezond dierenvoedsel te eten.

Maar tafelrestjes zijn niet het enige kwaad. De meeste soorten huisdierenvoeding hebben een te hoog vetgehalte. Je hond of kat vindt dat uiteraard heel lekker. En hoe lekkerder hij het vindt, hoe meer hij ervan eet en hoe dikker hij wordt.

Welk voedsel is gezond?

Wat moet je dan kopen als je een goed en bekommerd baasje wilt zijn? Vezelrijke voeding, vaak op basis van fijngemalen pindaschillen, is evenwichtig en voedzaam. Om een huisdier met overgewicht te doen afvallen, moet je 10 tot 20 procent van zijn voeding vervangen door vezels. Vetarm voedsel is echter minder lekker dan het vette eten uit blik dat je huisdier gewend is, en dus is het goed mogelijk dat hij het aanvankelijk weigert te eten. Je kunt dit oplossen door het percentage vezels in zijn voeding geleidelijk aan op te voeren.

Lichaamsbeweging

Uiteraard is een evenwichtige voeding alleen niet genoeg om je huisdier gezond te houden. Ook lichaamsbeweging is essentieel voor een goede conditie, zowel bij mensen als bij dieren.

Dit bericht is gepost op 17 April 2008 om 11:12 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.