Hoe laat je je hond stoppen met blaffen en grommen?

Gromt of blaft je hond wanneer een vreemde je huis nadert of wanneer er ’s nachts iets beweegt buiten? Wees gerust, je bent lang niet de enige.

De meeste honden zullen hun stem laten horen wanneer ze aan nieuwe situaties blootgesteld worden, waaronder mensen en dieren die hun territorium betreden. Honden zullen blaffen en grommen wanneer ze prooien zien, zoals eekhoorns, en zullen blaffen wanneer ze aandacht of voedsel nodig hebben of angstig zijn.

Honden grommen vaak als ze bang zijn of zich in bepaalde situaties willen laten gelden. Als de hond zijn geldingsdrang kan tonen door te grommen of te blaffen, zal hij leren dat dit aanvaardbaar gedrag is en zal het gedrag steeds vaker voorkomen en steeds erger worden.

Socialiseer je pup

Laat je pup wennen aan verschillende mensen, omgevingen, situaties en geluiden. Zo zal zijn angst geleidelijk aan minder worden. Verzeker je ervan dat je pup tijd alleen spendeert, zodat hij geen scheidingsangst ontwikkelt wanneer jij de deur uit moet. Om blaffen en grommen te voorkomen is de juiste training nodig. Vraag raad aan je dierenarts.

Blaffen en grommen corrigeren

Om een blaf- of gromprobleem oplossen moet je ook echt controle hebben over je hond. Pas wanneer jij de touwtjes helemaal in handen hebt, kun je je hond trainen om zijn blaffen en grommen te verminderen door hem te belonen voor rustig gedrag. Straffen is helemaal geen efficiënte methode. Te veel straffen kan het probleem zelfs verergeren.
Je kunt altijd een hulpmiddel gebruiken om het geblaf van de hond te onderbreken. Zo zijn er bijvoorbeeld watersproeiers, blikken met munten of kiezeltjes, geluidsalarmen en ultrasone hondenafschrikkers.

Verder zijn er nog een hoop producten op de markt die de hond doen stoppen met blaffen, waar hij zich ook bevindt. Anti-blafbanden, halsbanden die een citronellageur afscheiden als de hond blaft, halsbanden die een ultrasoon geluid maken, enz. kunnen de hond ervan weerhouden te blaffen.

Geef je hond een beloning wanneer hij gestopt is met blaffen. Beloon hem alleen wanneer hij rustig is en wacht steeds langer met de hond te belonen.

Dit bericht is gepost op 10 April 2008 om 14:51 uur en is geplaatst in Honden psychologie, Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.