Hoe moet je vlooien bestrijden?

De vlo is een insect met een levensduurte van zes tot twaalf maanden. Gedurende die periode kan hij zorgen voor miljoenen nakomelingen. Vlooien hebben al miljoenen jaren overleefd in zeer uiteenlopende levensomstandigheden. Een vlo is doorgaans 1 tot 3 mm. groot, maar kan wel 37 tot 90 centimeter hoog springen.

Vlooien zijn dus speciale diertjes, maar dat neemt niet weg dat vlooien in je huishouden of op je huisdier niet zo aangenaam zijn. Vlooien roepen reacties op bij je huisdier. Dat kan gaan van milde irritatie tot grote allergische reacties. Vlooien voeden zich met bloed, een extreem groot aantal vlooien kan dus leiden tot bloedarmoede of zelfs de dood.

Symptomen

Alle honden en katten kunnen met vlooien thuiskomen. Of je ze nu wel of niet ziet op je huisdier, ze kunnen er zijn. Schrammen, korstjes en zwarte stippeltjes kunnen wijzen op de aanwezigheid van vlooien. Vlooien kunnen bovendien lintwormen dragen. Als je witte, op rijstkorrels lijkende dingen ontdekt in de stoelgang van je huisdier of in het haar rond zijn anus, heeft hij waarschijnlijk last van vlooien. In extreme gevallen kan je hond lusteloos zijn en zijn lippen en neus bleek.

Bestrijding

Vlooien bestrijden vereist geduld en doorzettingsvermogen. De levenscyclus van een volwassen vlo duurt drie tot vier weken, het zal dus minstens even lang duren je huisdier en zijn omgeving van vlooien te ontdoen. Producten om vlooien te bestrijden doden de vlooien in verschillende fasen (eitjes, larven, volgroeide vlooien). Om echt efficiƫnt te zijn, zul je meerdere producten moeten gebruiken.

Sopjes, shampoos, poeders en sprays zullen doorgaans de volwassen vlooien op je huisdier doden. Regelmatig een vlooienkam gebruiken zal ook helpen. Maar vergeet niet dat eitjes en larven evengoed hun opwachting kunnen maken in de vacht van je huisdier. Je huisdier kan ook heel gemakkelijk vlooien van buiten mee naar binnen brengen. Daarom zou je je huis wekelijks moeten stofzuigen en de mand van je huisdier uitwassen. Gebruik een desinfecterend middel.

Als je chemicaliƫn gebruikt om de vlooien uit te roeien , wees dan zeer voorzichtig. Vraag altijd eerst raad aan de dierenarts. Om je huis van vlooien te ontdoen, kun je erover denken een professionele ongediertebestrijder in te schakelen.
Als je huisdier buiten verblijft, zul je ook je tuin moeten aanpakken. Zonlicht doodt vlooien, dus concentreer je vooral op de schaduwrijke plekken. Besproei je tuin met insecticiden of schakel een natuurlijke vijand als de rondworm in. Rondwormen zijn microscopische wormen die vlooienlarven en cocons doden.

Zo, met deze informatie zou je je huisdier kunnen helpen de oorlog tegen vlooien te winnen!

Dit bericht is gepost op 10 April 2008 om 08:31 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: