Hoe behandel je een oorontsteking bij je huisdier?

Oorontstekingen bij honden komen vaak voor, bij katten iets minder. Twee types komen het vaakst voor: otitis externa (infectie van het externe oorkanaal) en otitis media (ontsteking van het middenoor).

Bij welke rassen?

Hoewel alle honden en katten een oorontsteking kunnen krijgen, komt het bij sommige rassen meer voor. Vooral honden met hangende oren, zoals cockerspaniƫls en Bassethonden, of honden met harige binnenoren, zoals poedels en schnauzers, hebben er meer last van. Bij katten zijn het vooral de Perzische katten die er vaker last van hebben.

Oorzaken

Bacteriƫn zijn bijna altijd de oorzaak van otitis externa. Andere oorzaken zijn een opeenstapeling van oorsmeer, dikke haren in het oorkanaal, vuil, een insect, een tumor of water in het oor. Soms zijn ontstekingen van het externe oorkanaal een secundair gevolg van een andere lichaamsinfectie.

Otitis Media is meestal het gevolg van een infectie van het externe oorkanaal die zich heeft uitgebreid tot het middenoor. Maar ook insecten, vuil, een zweer of het verkeerd schoonmaken van het oor kunnen leiden tot een infectie van het middenoor.

Symptomen

Oorontstekingen zijn erg onaangenaam voor je huisdier. Je hond of kat zal dat tonen door met zijn hoofd te schudden en aan zijn oor te krabben. Vaak wordt het oor rood, ontsteekt het en verspreidt het een vieze geur. Soms scheidt het ook een zwart of gelig vocht af.

Diagnose en behandeling

Omdat oorontstekingen veel mogelijke oorzaken hebben, is het belangrijk je kat of hond te laten onderzoeken door een dierenarts, die kan vaststellen wat de juiste behandeling of medicatie is. Hij zal ook controleren of het trommelvlies nog intact is.

De dierenarts zal een staaltje nemen van de materie die het oorkanaal verstopt en het onder een microscoop onderzoeken. Zo kan hij met zekerheid zeggen wat de infectie veroorzaakt. Als hij een ophoping van vuil of een insect tegenkomt, zal hij het dier moeten verdoven om het oor zuiver te maken.

Een ontsteking van het middenoor is vaak moeilijker schoon te maken. De diagnose en de behandeling kunnen bestaan uit labtesten, X-stralen of zelfs chirurgie. 4 tot 6 weken kunnen voorbij gaan voordat de infectie verdwijnt.
Voor beide types oorontstekingen geldt dat je moet vermijden dat het oor van je huisdier vochtig wordt.

Hoe langer de infectie onbehandeld blijft, hoe langer het duurt voor hij geneest. Als je huisdier blijft schudden met en krabben aan zijn hoofd kan dat bovendien leiden tot andere problemen, zoals bijvoorbeeld gebarsten bloedvaatjes.

Waarschijnlijk zal de dierenarts je opdragen een tot twee weken lang dagelijks medicatie toe te dienen en het oor schoon te maken. Als je huisdier last heeft van een chronische of steeds terugkerende infectie, kan een ander probleem als een allergie of aandoening van de schildklier aan de basis liggen.

Preventie

Baasjes kunnen voorkomen dat hun hond of kat een oorontsteking oploopt door wekelijks hun oren schoon te maken. Vooral allergische dieren, dieren met lange of behaarde oren of andere medische problemen hebben preventieve zorgen nodig.

Dit bericht is gepost op 9 April 2008 om 14:59 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging, Huisdieren algemeen, Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: