Heeft je hond een fobie voor onweer?

Legt je hond zijn kop bij onweer altijd onder je benen? Of kruipt hij ver weg onder het bed? Dat lijkt misschien wel schattig, maar hoogst waarschijnlijk staat je hond doodsangsten uit. Tijd om er iets aan te doen dus.

Honden die een fobie voor onweer hebben hebben niet alleen de neiging zich te verstoppen, maar trillen, janken, kwijlen en lopen vaak rond. En de ergste gevallen bijten  meubels kapot, verscheuren de gordijnen, breken de ramen en meer.

Oorzaken

Angst voor onweer is een van de meest voorkomende problemen waarmee hondeneigenaars geconfronteerd worden. De oorzaak van deze fobie is niet echt duidelijk. Specialisten weten niet waar de honden het meest schrik voor hebben: het zien van de bliksem, het horen van de donder of de wind die rond het huis waait? Sommige honden beginnen zelfs al een halfuur of meer voor het onweer rond te lopen en te janken.

Natuur of  opvoeding?

Volgens een onderzoek uit 2001 hebben sommige honden meer aanleg een fobie voor onweer te ontwikkelen. Herdershonden, zoals collies en Duitse herders, en jachthonden, zoals beagles en Bassethonden, zullen sneller dan andere honden een fobie voor onweer ontwikkelen.  De studie veronderstelt dat dat komt door de genetische afstamming van de hond. Herdershonden hebben bijvoorbeeld altijd geleerd snel te reageren op prikkels.

Wat kun je doen?

Praat eerst eens met je dierenarts over wat de beste manier is om je hond van deze angsten af te helpen. Hij of zij kan je helpen een programma te ontwikkelen dat je hond geleidelijk aan doet wennen aan de storm door zijn gedrag aan te passen. Dat proces wordt met een geleerde term aangeduid als ‘systematische desensitisatie’.

Eenvoudig gezegd betekent dit dat je je hond zal moeten blootstellen aan elementen die hem aan de storm doen denken. Zo kun je het geluid van een onweer afspelen of een flitsend licht laten zien dat op bliksem lijkt. Begin wel rustig en zet het geluid niet meteen te hard. Beloon de hond met iets lekkers en veel aandacht  wanneer hij geen angst toont. Na een tijd kun je de intensiteit van de prikkel verhogen. Als je meteen met te sterke prikkels begint en de angstsignalen van je hond negeert, kan de fobie zelfs nog erger worden.

Als deze training niet werkt, kan de dierenarts je voorstellen over te stappen op medicatie. Angstremmers of antidepressiva kunnen je hond rustig houden tijdens een storm. Je kunt er ook voor zorgen dat je hond een warm en veilig hol heeft om zich in terug te trekken tijdens de storm.

Dit bericht is gepost op 10 April 2008 om 15:53 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.