Heeft je hond verlatingsangst?

Wordt je hond helemaal gek als je het huis verlaat? Verscheurt hij je gordijnen en bijt hij je meubels kapot, terwijl hij als je thuis bent, een toonbeeld is van rust? Dan heeft je hond waarschijnlijk last van verlatingsangst. Naar schatting heeft ongeveer 10 tot 15% van de honden een vorm van verlatingsangst.

De hond wilt vanuit zijn natuurlijke instinct deel uitmaken van een kudde. Dat verklaart waarom katten dit probleem niet kennen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je eenzame hond over zijn probleem heen te helpen.
Het verschil tussen verlatingsangst en gewoon slecht gedrag is makkelijk te herkennen. Honden met scheidingsangst misdragen zich enkel en alleen wanneer hun baasje van huis is. De ergste gevallen zullen zich zelfs misdragen wanneer hun baasje zich in een andere kamer  bevindt.

Symptomen van verlatingsangst zijn destructief gedrag, overdreven veel blaffen, ontsnappingspogingen, lusteloosheid, verlies van eetlust, depressiviteit, behoefte doen op de vloer, en psychosomatische symptomen als diarree, braken en overmatig veel aan zijn pels likken.

Waarom mijn hond?

Waarom lijdt jouw hond aan scheidingsangst terwijl de hond van je buren zo rustig is? Daar kunnen verschillende redenen voor bestaan.  Sommige honden hebben gewoon niet genoeg zelfvertrouwen om alleen te blijven. Andere honden werden ooit mishandeld of verwaarloosd. En dan zijn er nog de pups die eenmaal ze te groot werden naar een asiel gebracht werden. Niet raar dat ze schrik hebben terug in de steek gelaten te worden!

Soms gedraagt een dier zich zelfs jaren goed voor het misloopt. Ga dan eens na of je iets aan je levensstijl veranderd hebt. Een gezinslid dat terug aan het werk gegaan is, kinderen die op kot zitten, een nieuwe job waarbij je vaak moet overwerken, … de redenen kunnen erg uiteenlopend zijn.

Omgaan met verlatingsangst

Je hond straffen zal geen enkel effect hebben, het zal het probleem alleen maar erger maken. Eens je hond je afwezigheid en terugkeer met straf associeert, zal de angst toenemen.  Er zijn verschillende manieren om je hond te leren omgaan met angst. Je hond moet eerst leren dat hij erop kan vertrouwen dat je altijd terugkomt.  Een van de oefeningen is ‘zit’ en ‘blijf’.  Laat je hond liggen terwijl jij je naar een ander plaats begeeft. Als je hond het niet volhield, probeer dan een kleinere afstand. Eens je iets gevonden hebt dat werkt kun je langzamerhand de tijd en afstand vergroten.

De volgende stap is je routine te veranderen. Denk er eens over na. Doe je iedere keer dat je de deur uitwandelt dezelfde dingen? Je partner kussen, je koffer pakken, je sleutels nemen, het zijn allemaal tekenen die voor je hond erop wijzen dat je doorgaat en die hij associeert met zijn destructieve gedrag . Verander je patroon en doe iets onverwacht. Zet bijvoorbeeld de tv of de radio aan of geef je hond een koekje.

Oefening baart kunst

Gebruik die nieuwe hints wanneer je oefent met vertrekken. Verlaat het huis de eerste keer een à twee minuten.  Als je terug binnen komt, doe dan alsof er niets gebeurd is. Op die manier leert je hond dat je altijd terugkomt. Oefen een hele dag en blijf altijd iets langer weg.

Als alles vlot verloopt, zul je ongeveer een week moeten oefenen. Krijgt je hond toch weer angstaanvallen, verminder de tijd dan met een uur en begin opnieuw.  Heb je niet zoveel tijd, begin dan op een vrijdagavond met oefenen en houd het het hele weekend vol.

Clomicalm is een angstwerend medicijn, speciaal ontwikkeld voor honden met scheidingsangst. Praat er eens over met je dierenarts.

Neem je hond, voor je het huis verlaat, mee op een wandeling. Zo hebben jullie samen een beetje ‘quality time’. Zo zal je hond ook moe worden, wat de kans groter maakt dat hij zal slapen terwijl jij weg bent.

Dit bericht is gepost op 11 April 2008 om 15:19 uur en is geplaatst in Honden psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.