Hoe moet je honden bestraffen en belonen?

Het sleutelwoord tot een goede training van je hond is beloning. Natuurlijk moet je je hond soms ook laten zien dat zijn gedrag echt niet door de beugel kan, maar het is natuurlijk het beste ongewenst gedrag te voorkomen.

Tijdens de training van je hond is het erg belangrijk dat je consequent bent en altijd op dezelfde manier reageert. Als je altijd op een andere manier reageert, zal je hond maar moeilijk kunnen begrijpen wat er van hem verwacht wordt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat een hond bedelt aan tafel. Het baasje berispt hem enkele keren, maar krijgt er na een tijdje genoeg van en geeft zijn hond een stukje eten. De hond heeft dan geleerd dat aandringen loont.

Belonen

Je kunt je hond op verschillende manieren belonen, door hem met een lief stemmetje te prijzen, te strelen of door hem een snoepje te geven. De ideale beloning is een combinatie van de twee.

Beloon je hond elke keer als hij gewenst gedrag vertoont na een commando. Zo verhoog je de kans dat je hond dit gedrag opnieuw vertoont. Na een tijdje zal de hond het verband leggen tussen commando en beloning. Daarna hoef je hem niet meer iedere keer te belonen. Geef de hond af en toe nog een beloning ter herinnering.

Straffen

Je kunt een hond niets aanleren door hem te bestraffen, je kunt hem enkel ongewenst gedrag afleren. Bestraf de hond meteen nadat hij het ongewenst gedrag vertoonde, anders legt hij het verband niet meer tussen bestraffing en handeling.

Een voorbeeld dat veel baasjes ongetwijfeld zullen herkennen… Het baasje komt thuis en merkt dat zijn hond binnenshuis een plasje heeft gedaan. Het baasje straft de hond en wrijft hem zelfs met zijn neus door het plasje. Deze reactie zal de hond niet begrijpen omdat de bestraffing veel te laat volgt op het ongewenste gedrag. De hond zal zich in dit geval wel onderdanig gedragen.

Gebruik nooit geweld
om je hond te bestraffen!

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:42 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.