Basistraining van een hond

Niet iedereen wil zijn hond even grondig trainen, maar veel baasjes kiezen er toch voor hun hond enkele basisbevelen aan te leren. Hoe je je hond naar je toe laat komen, zitten of een stok brengen, je vindt het hier.

Naar je toe komen

Bestraf je hond nooit als hij naar je toe komt. Veel baasjes berispen de hond als hij niet van de eerste keer luistert. Daar bereik je juist het tegenovergestelde mee. De hond zal het niet begrijpen en denkt dat hij gestraft wordt als hij naar het baasje toekomt. De volgende keer dat je hem roept zal hij zich heel angstig en onderdanig gedragen.

Kies een commando uit, zoals ‘kom’, ‘hier’ of gewoon de naam van de hond. Als je commando’s door elkaar gebruikt, zal dat alleen maar voor meer verwarring zorgen bij de hond. Een puppy leer je best komen door op je hurken te gaan zitten. Als de pup komt op jouw bevel, beloon hem dan met iets lekkers.

Gaan zitten

Zorg ervoor dat het commando duidelijk is. Natuurlijk zal je pup het commando de eerste keer nog niet begrijpen. Terwijl je het commando geeft kun je zijn kin rustig omhoog trekken of met een hondenkoekje over zijn kop bewegen. De hond zal dan wel moeten gaan zitten. Beloon de hond als hij is gaan zitten.

Gaan liggen

Als je wilt dat je hond gaat liggen kun je het commando ‘lig’ gebruiken. Veel honden verwarren dit echter met het commando ‘zit’, je kunt het vervangen door iets anders zoals ‘af’. Liggen kun je best aanleren met behulp van een truukje. Neem een hondenkoekje of -snoepje en laat je hond zitten. Leg je hand tussen zijn voorpoten en geef het commando om te liggen. Duw dan zachtjes zijn schouders naar beneden tot de hond ligt.

Pootje geven

Het lijkt misschien een moeilijkere oefening, maar pootje geven is vrij gemakkelijk aan te leren. Je kunt het commanco wel pas aanleren nadat de hond heeft leren zitten op bevel. Laat de hond dus zitten en zeg ‘poot’ of ‘pootje’ terwijl je op de voorpoot van de hond tikt. De hond zal uiteindelijk zijn poot opheffen om van het vervelende getik af te zijn. Geef hem dan een beloning.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:45 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.