Hoe maak je je pup zindelijk?

Honden, en dan hebben we het vooral over pups, zijn vaak niet zindelijk. Dat komt doordat ze nooit geleerd hebben waar ze wel en niet hun behoeften mogen doen. Zindelijkheidstraining van je hond vereist vooral veel geduld.

Jonge pups doen om de paar uur hun behoefte. Ze legen hun darm en blaas bijna ieder uur. Vaak snuffelen ze voor ze plassen aan de vloer. Als dat het geval is, moet je de pup zo snel mogelijk beetpakken en op een krant zetten. Kranten doen goed dienst als voorlopig hondentoilet omdat ze goed absorberen. Beloon de pup als hij de krant heeft gebruikt. Straf hem niet als hij het verkeerd heeft gedaan, daar leert hij niets van.

Als de pup iets ouder is, moet hij leren zijn behoefte buitenshuis te doen. Wacht het moment af tot je pup zijn behoefte moet doen en zet hem snel buiten. Als de pup zich buiten ontlast heeft, beloon hem dan met lieve woordjes of iets lekkers.

Bestraf je pup nooit achteraf. Een hond kan je reactie immers alleen verbinden met iets dat op dat moment gebeurt. Als je je pup op heterdaad betrapt, mag je hem even laten schrikken, door in je handen te klappen bijvoorbeeld, maar meer ook niet. Zwaar straffen heeft een averechts effect en leidt ertoe dat je pup onzeker wordt.

Kleinere rassen doen er iets langer over dan groter om zindelijk te worden. Geef je pup voldoende tijd om te leren. Pas als je hond zich na 5 maanden nog steeds vaak binnenshuis ontlast, kun je spreken van een probleem.

Tips

Geef de pup zijn maaltijden op regelmatige tijdstippen, zodat zijn spijsvertering regelmatig wordt.
Laat je pup na iedere maaltijd uit, zodat hij z’n behoeften kan doen.
Zet de pup ’s nachts in een afgesloten ruimte, waar hij niets kapot kan maken.
Beloon je pup pas als hij zijn behoefte heeft gedaan
Gebruik een commando als de pup zijn behoefte doet. Als je dat volhoudt, is de kans groot dat hij op commando zal kunnen plassen.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:49 uur en is geplaatst in Honden training.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2023 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.