Bescherm je hond tegen de zon

Voor mensen is het schadelijk te lang in de zon rond te lopen, maar wist je dat dit voor honden ook zo is?
Honden hebben, net als mensen, zonlicht nodig, om de calciumspiegel in hun lichaam in balans te houden. Maar te veel UV-straling kan zonnebrand verzaken en de huid van de hond irriteren.

Kale en kortharige honden zijn het meest vatbaar voor zonnebrand. Ze verbranden meestal op de neus, de onderbuik, de lies en de binnenkant van de poten. Honden bevinden zich dicht bij de grond, het is dus niet alleen de straling van de zon zelf die hen kan verbranden, maar ook de reflecterende straling op de stoep of op zand.

Sommige rassen, zoals boxers en Weimarse staande honden, lopen een groter risico om kanker te ontwikkelen. Zij moeten extra beschermd worden tegen zonnebrand en UV-straling, om zo huidkanker te voorkomen.

Zet je hond tijdens de middaguren binnen of in de schaduw. Smeer zonnecrème op de neusbrug, oortopjes en andere kleine, maar gevoelige deeltjes. Gebruik anders een soort bedekking voor je hond.

Tips om de hitte te overwinnen

Tijdens de hete zomers kan het voor honden heel warm worden. Beeld je eens in dat jij een vacht zou hebben terwijl de temperaturen tropisch zijn! Hier vind je enkele tips om je hond af te koelen.
Als je een ruigharige hond hebt, zoals een Pekinees, een dwerkeesje of iets anders in die aard, kun je best zijn haar knippen voor de zomermaanden. Knip het met een schaar en scheer het niet. Knip niet rond de snorharen, maar wel (voorzichtig) rond de ogen. Hoe minder haar je hond heeft, hoe minder warm hij het zal hebben.
Geef je hond zijn eten best voordat het ’s morgens heet wordt en nadat het ’s avonds afkoelt. Als je hond aan het hijgen is, geef hem dan een beetje ijs.
Ga vroeg op de dag wandelen, wanneer de zon nog laag staat.
Laat je hond nooit alleen achter in een volledig afgesloten ruimte! Als je hond thuis is, zet dan een paar ramen open of laat de airco lichtjes aanstaan.
Honden zweten via hun tong. Muilkorf ze dus niet of bind ze niet aan hun bek vast.
Doe je hond niet te vaak in bad. Zeep en verwijderen de natuurlijke oliën van hun lichaam, wat kan leiden tot irritatie van de huid. Het zijn juist die oliën die de huid hydrateren.

Dit bericht is gepost op 19 February 2008 om 08:34 uur en is geplaatst in Honden gezondheid, Honden verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.