Hoe win je het vertrouwen van een schuwe kat?

Katten die erg mensenschuw zijn, hebben waarschijnlijk iets meegemaakt in het verleden, waardoor ze mensen niet snel meer vertrouwen. Het kan soms jaren duren voor een kat minder schuw wordt. Sommige katten blijven hun hele leven bang voor mensen.

Redenen waarom katten mensenschuw werden, zijn onder meer weinig of geen contact met mensen, slechte behandeling door mensen, slechte ervaringen met andere dieren terwijl ze alleen probeerden te overleven. Zo werden veel schuwe katten bijvoorbeeld mishandeld of verlaten door hun vroegere baasjes.

Schuwe katten verstoppen zich voor hun baasjes en rennen weg als mensen dichterbij komen. Ze proberen zoveel mogelijk uit het zicht te blijven.

Eigen plaatsje

Schuwe katten voelen zich veilig op kleine plaatsen waar ze zich kunnen terugtrekken zonder dat iemand hen er komt storen. Zorg ervoor dat je kat een eigen plaats heeft waar hij zich kan terugtrekken, een soort ‘hol’. De weg naar het ‘hol’ moet altijd vrij zijn, zodat de kat zich extra veilig voelt.

Contact maken

Katten zijn van nature nachtdieren. Misschien verlaat je kat overdag het huis amper, maar dat betekent niet dat ze ’s nachts ook niets doet. ’s Nachts zal de kat zich zekerder van zijn stuk voelen. Het is een aanrader eens in slaap te vallen in de kamer waar de kat zich bevindt.

Vaak wint de nieuwsgierigheid van de kat het en zal hij toch dichterbij komen.

Probeer je kat vanaf het eerste moment rustig aan je te laten wennen. Maak langzame bewegingen, spreek kalm, maak oogcontact maar blijf met je ogen knipperen (zeker niet staren!), wees altijd voorspelbaar en bouw een routine op.

Tips:

Zet de radio op, zodat de kat went aan achtergrondgeluid
Zet je neer op de grond en praat tegen de kat, zo bewijs je dat je geen bedreiging vormt
Geef de kat lekkernijen (tonijn, kip) via een lepel met een lange steel

Aanraken

Als je kat al iets beter gewend is aan je aanwezigheid, kun je hem proberen aan te raken. Gebruik een plumeau of een stok met iets zachts aan het uiteinde. Laat de kat het zien en raak hem langzaam aan rond de kaken . Als de kat na een paar dagen hieraan went kun je hem ook aanraken op andere plaatsen. Doe het rustig aan en bouw het aanraken geleidelijk op.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:37 uur en is geplaatst in Katten opvoeding, Katten psychologie.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.