Wanneer en tegen welke ziekten moet ik mijn kat inenten?

Het is belangrijk je kat te beschermen tegen allerlei virussen. Als je je kat op tijd laat enten (vaccineren), is het risico op infecties al heel klein.

Hoe vaak

Een kat moet om het jaar gevaccineerd worden. Het is sowieso een aanrader jaarlijks eens bij de dierenarts langs te gaan voor een checkup. De meest vaccins moeten slechts om de twee tot drie jaar gezet worden.

Wanneer

Kittens of jonge katjes hebben nog geen vaccinatie nodig omdat ze via de moedermelk bepaalde antilichaampjes opnemen. Die antilichaampjes bieden bescherming tegen bepaalde infecties. Pas vanaf de leeftijd van 9 à 12 maanden kunnen jonge katjes genieten van een klassieke vaccinatie.

Zij kunnen dan beschermd worden tegen verschillende ziekten, zoals panleukopenie, coryza, chlamydia en leukose. Als je je kat mee op reis neemt, moet je hem laten vaccineren tegen rabiës (hondsdolheid)

Ziekten

Er zijn verschillende ziekten waartegen je je kat kunt inenten:

Panleukopenie (kattenziekte)

Deze virale ziekte treft vooral jonge katten van minder dan een jaar oud. Het virus vermeerdert zich vooral in de het beenmerg en de darmen. Katten met de kattenziekte hebben koorts en zien er ziek uit. Andere infecties kunnen het ziektebeeld nog verergeren. De weerstand is immers heel erg verzwakt. Panleukopenie heeft in veel gevallen de dood van de kat tot gevolg. De ziekte is te herkennen aan symptomen als diarree, braken en loomheid.

Niesziekte

De niesziekte is een infectie van de voorste luchtwegen. Katten die de niesziekte hebben opgelopen, hebben simpel gezegd een soort verkoudheid. Verschillende virussen kunnen de ziekte veroorzaken. Afhankelijk van de verwekker van de ziekte is de kat lichtjes ziek tot zwaar ziek.

Rabiës (hondsdolheid)

Deze ziekte is niet alleen gevaarlijk voor katten, maar voor alle zoogdieren, waaronder de mens. Het virus dat het veroorzaakt wordt via speeksel in een open wondje overgebracht. Een enting tegen hondsdolheid blijft drie jaar geldig. Als je op reis wilt met je kat, neem dan op tijd contact op met de dierenarts. De enting mag immers niet ouder zijn dan een jaar en niet langer dan 30 dagen geldig zijn.

Kattenleukose

Kattenleukose is een van de belangrijkste oorzaken van sterfte en ziekte bij katten. Het virus kan katten van alle leeftijden infecteren en is uiterst besmettelijk. De besmetting verspreidt als katten bijten, likken of niezen. Tussen het moment van de infectie en het naar voren treden van de eerste symptomen kunnen jaren voorbij gaan.

Het virus heeft twee ziektebeelden tot gevolg. Het leukosevirus doet in de eerste plaats het afweermechanisme afnemen en leidt in de tweede plaats tot de ontwikkeling van tumoren. Symptomen waaraan je de ziekte kunt herkennen, zijn loomheid, verminderde eetlust, diarree, braken en gewichtsverlies.

Infectueuze Peritonitis

Het virus dat leidt tot infectueuze Peritonitis wordt overgedragen door oraal en nasaal contact met andere katten. Katten die getroffen worden door het virus, sterven binnen zes maanden. Vooral jonge en oude katten, katten die vaak meegaan op reis of katten die veel buitenlopen die getroffen worden.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:30 uur en is geplaatst in Katten gezondheid.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.