Hoe maak je een aquarium schoon?

Doorgaans bestaat een aquarium uit een verwarming, bodem, vissen, planten en een filter. De filter is het reinigingssysteem van een aquarium. Maar alleen een filter volstaat niet, daarom moet het aquarium regelmatig schoongemaakt worden.

Als het water van je aquarium groen wordt en begint te stinken, is het tijd om het aquarium schoon te maken. Wanneer het glas en het water nog niet te vuil zijn, kun je iedere week een vijfde van het kraanwater vervangen door kraanwater van dezelfde temperatuur. Doe de rest van het water, de vissen en de planten in een schone kom of emmer.

Gebruik een zacht sponsje om je aquarium proper te maken. Als het nodig is, kun je visvriendelijke schoonmaakproducten gebruiken om nog beter schoon te maken. Maak minstens een keer per week de zeefjes van je aquariumfilter schoon. Verwijder het vuil van de planten, verwijder de algen van de binnenkant van het glas met een algenschraper of sponsje.

Maak om de twee weken je filter schoon. Doe het volgens de instructies die meegeleverd werden. Haal het plantafval, de algen en het slijm uit de filter. Maak de onderkant van het deksel schoon met een algenschraper of een spons. Zet als je klaar bent met alles de vissen en de planten terug.

Tips

Probeer minstens om de twee weken je aquarium schoon te maken. Als je het aquarium vaker schoonmaakt, zal het properder zijn. Als je de tijd hebt het een keer per week te doen, twijfel dan niet. Je vissen zullen minder snel ziek zijn en langer leven.
Vervang bij iedere onderhoudsbeurt slechts 20% vuil water door proper water. Vervang nooit te veel water, want vissen geraken gewend aan water. Als je je aquarium dus al vier weken niet schoongemaakt hebt en dan de helft van het water wilt vervangen, zul je meer slecht doen dan goed. De vissen zullen zo’n snelle omwisseling niet verdragen en vatbaarder worden voor ziektes of zelfs sterven.
Gebruik een koolstoffilter, die de meeste geurtjes in het aquarium elimineert. Vervang de koolstof iedere drie tot vier weken.
Geef de vissen niet te veel voer. Als je ze te veel geeft, zakt het extra voer naar de bodem van het aquarium. Daar zal het gaan rotten en stinken.
Gebruik nooit zeep!

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:22 uur en is geplaatst in Vissen.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.