Welke soorten hamsters bestaan er?

De hamsters die als huisdier gehouden worden, kunnen we opdelen in twee grote groepen: de dwerghamsters en de Syrische hamsters. Er bestaan vier dwerghamstersoorten.

Syrische hamster

De Syrische hamster of de goudhamster is iets groter dan de dwerghamsters. De hamster werd ontdekt in de woestijn van Syrië, vandaar zijn naam. De meeste van deze hamsters hebben een goudkleurige vacht, maar tegenwoordig kun je ze in veel verschillende kleuren verkrijgen. De Syrische hamster is mollig, heeft een ronde kop en een zacht vachtje. Het diertje is 13 à 15 centimeter groot en kan 25 tot 50 gram wegen.

Russische of Siberische dwerghamster

De Russische of Siberische dwerghamsters komen oorspronkelijk uit Kazachstan. Ze zijn ongeveer 7 centimeter groot en worden 1,5 tot 2 jaar oud. Een van de opmerkelijkste eigenschappen van deze hamster is dat de vacht in de winter wit wordt. De Siberische dwerghamster bestaat in drie verschillende kleuren: wildkleur, blauw-wildkleur en parelgrijs, maar tegenwoordig duiken er ook veel nieuwe kleuren op. Een Russische hamster kan samenleven met soortgenoten, maar vaak leidt dat ook tot problemen.

Campbellidwerghamster

De Campbellidwerghamster is oorspronkelijk afkomstig van de steppen in de noordelijke delen van China en Mongolië. Hij is nauw verwant aan de Russische dwerghamster. Deze dwerghamsters zijn ook de enige hamstersoorten die onderling gekruist kunnen worden. De Campbellidwerghamster is wel wat actiever dan de Russische dwerghamster. De Campbelli-dwerghamster wordt 1,5 tot 2 jaar oud. Campbellihamsters kun je in groep houden, maar dan is het wel aan te raden alleen broertjes en zusjes van een familie samen te zetten. De Campbellidwerghamster is net iets groter dan de Russische dwerghamster.

Roborovskidwerghamster

De Roborovskidwerghamster of woestijndwerghamster is de kleinste hamstersoort. Hij wordt 8 à 9 centimeter lang en kan een leeftijd van 2 tot 3 jaar bereiken. Deze hamster heeft, in tegenstelling tot andere hamsters, geen streep over de rug. de hamster heeft een geelbruine vacht en een witte onderbuik. De Roborovskidwerghamster kun je gemakkelijk in groep houden. de hamsters zijn er beweeglijk, zorg dus voor een kooi die zeker groot genoeg is. Roborovskidwerghamsters komen oorspronkelijk uit Mongolië en het noorden van China.

Chinese dwerghamster

De Chinese dwerghamsters zijn levendige hamsters die van klimmen houden. ze hebben een klein , duidelijk te onderscheiden staartje van ongeveer 1 centimeter lang. Dat staartje gebruiken ze om hun evenwicht te bewaren. De pels van deze hamsters is minder wollig dan die van andere hamsters. Het mannetje heeft een opvallend grote balzak. Chinese hamsters zijn agressief tegen soortgenoten, houd ze dus alleen in een kooi.

Dit bericht is gepost op 8 February 2008 om 16:08 uur en is geplaatst in Knaagdieren.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels:
© 2024 · huisdiereninformatie.be Merken en domeinen zijn eigendom van Internet Ventures. Website beheerd door Volo Media.