Hoe gaat de castratie van katers in zijn werk?

Een poes kan tweemaal per jaar kittens werpen en werpt gemiddeld 5 kittens per keer. Ieder jaar zijn er dus honderden ongewenste kittens die zomaar op straat aan hun lot worden overgelaten, die naar het asiel gebracht worden of nog erger, gewoon afgemaakt worden.

Om dat te voorkomen is het belangrijk dat je poezen laat steriliseren. Maar baasjes van katers moeten hun verantwoordelijkheid niet ontlopen! Je kater laten castreren is een kleine moeite in vergelijking met de vele voordelen die het zal opleveren.

Vanaf wanneer?

Een kater is reeds geslachtsrijp op de leeftijd van 6 à 7 maanden. Best wacht je met de castratie tot de kater een leeftijd bereikt heeft van 9 maanden. Als de kater eerder in huis gaat sproeien, kun je hem wel beter meteen castreren.

Voordelen

Minder kans op sproeien of plassen in huis (in 5% van de gevallen blijft de kater ook na de operatie sproeien)
Urinegeur wordt minder sterk
Kater zal minder drang hebben om buiten rond te gaan zwerven
Hij zal niet meer vechten met rivaliserende katers en ten slotte natuurlijk geen risico meer op ongewenste kitten in de buurt
Ongecastreerde katers zullen veel seksuele contacten hebben en lopen zo veel risico de kattenaids door te geven.

Overgewicht

De kater kan na de operatie verdikken. Castratie leidt immers tot een verandering in de hormonale huishouding van de kater. Vooral de eerste maanden na de operatie zal hij de neiging hebben om meer te eten. als je merkt dat het gewicht van je kater na de operatie snel toeneemt, doe je er goed aan hem op dieet te zetten en lightvoer te geven.

Ingreep

De castratie is een vrij eenvoudige ingreep. De dierenarts voert de ingreep uit terwijl de kater onder volledige verdoving is. De zaadleiders van de kater worden doorgesneden en de testikels verwijderd.

Meestal kan de kater dezelfde dag ook al naar huis. Enkele uren na de ingreep is de kater vaak alweer de oude.

Dit bericht is gepost op 8 februari 2008 om 15:59 uur en is geplaatst in Katten gezondheid, Katten verzorging.

Laat een reactie achter
ID); ?>
Andere interessante artikels: Hoe moet je een aquarium installeren?
Welke soorten hamsters bestaan er?